Raději bezpečí než nízká cena: Strach z terorismu mění zvyky českých turistů

Radši bezpečí než nízká cena (zdroj: ČT24)

Teroristické útoky vyhánějí turisty z míst tradičních dovolených. Zájem o některé země spadl na půlku a do volných hotelů zatím návštěvníky netáhnou ani nízké ceny. Turisté místo Egypta, Tuniska nebo Turecka volí nyní raději jih Evropy a renesanci zažívají i místa, která jsou známá z dob minulého režimu. Vyšší poptávka je například po jezerech u Berlína, Rujaně, nebo Balatonu.

Teroristické útoky v Egyptě, Tunisku, Turecku nebo aktuálně v indonéské Jakartě, kam ještě loni jezdili turisté za mořem i památkami ve velkém, způsobily výrazný odliv turistů. Zatímco v klasických tureckých letoviscích podle delegátky cestovní kanceláře v Turecku Olgy Beranové klienti strach po útocích nepocítili, v centru Instanbulu už byla situace jiná. Bezprostřední nebezpečí hrozilo každému, kdo se přišel podívat na Theodisiův obelisk.

Ministerstvo zahraničních věcí varuje před nebezpečím zhruba v šedesáti zemích. Na zvýšené riziko, konkrétně teroristických útoků, pak asi ve dvou třetinách z nich. Například v Belgii, Turecku, Tunisku a Indii je důležitá opatrnost v místech s vysokou koncentrací lidí. Kromě toho není vhodné po Tunisku samostatně cestovat.

Egypt považuje ministerstvo zahraničí s výjimkou severu Sinajského poloostrova a západní hranice s Libyí za relativně stabilní. Přesto doporučuje zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry. Turisté by neměli zapomínat ani na to, že stav nouze vyhlášený po teroristických útocích v Paříži stále trvá, byl prodloužen až do 26. února letošního roku.

Petříčková: Ceny zájezdů do Egypta či Tuniska jsou na historických minimech (zdroj: ČT24)

Turisté tak začínají být opatrní. Češi po mnoha letech začínají preferovat bezpečí před cenou dovolené. Odliv návštěvníků ze země, která čelila terorismu, bývá většinou postupný. Třeba do Tuniska jezdívalo zhruba sto tisíc Čechů ročně. Čísla z podzimu loňského roku ale ukazují, že některá letoviska přišla o víc než polovinu hostů. Zapříčinil to brutální červnový teroristický útok přímo na pláži.

„V případě zasažených destinací, jako je Egypt, Tunisko a obávám se, že i Turecko,  v letošní sezóně jsou ceny velmi nízko, na historických minimech, “potvrzuje tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková. A dodává, že kde se strach zatím nepromítá, je oblast leteckých služeb. „V současné době nepozorujeme, že by se ve větší míře čeští turisté zaměřovali na bezpečnost leteckých společností,“ konstatuje. Podle ní se Češi řídí převážně cenou a miminálně řeší kvalitu letecké společnosti či služeb poskytovaných na palubě. 

Češi se vrací jako turisté do míst, kam jezdili jako děti

Zatímco poptávka po cestách do Egypta, Tuniska a Turecka klesá, vysoký zájem je o Slovensko, Chorvatsko, Řecko a Španělsko. „Tamní hotely tak mají přetlak hostů a rozhodně se nedá čekat, že by před letní sezonou nabídly v last minute nějaké výrazné slevy,“ říká mluvčí CK Fischer Jan Osúch. Zatímco loni a předloni byly slevy až pětadvacetiprocentní, letos by to mělo být 5 až 15 procent.

Češi se tak začínají vracet i do míst, kde trávili prázdniny jako děti. Ve srovnání s loňským rokem například podle mluvčího Čedoku Tomáše Brejchy roste o deset až patnáct procent zájem o Maďarsko. Další stovky českých občanů směřují na Balaton, do Bulharska či Rumunska. Renesanci zažívá i německý ostrov Rujana, pro který jsou typické proutěné koše místo slunečníků.

Jak najít levnou dovolenou (zdroj: ČT24)

Jak najít levnou dovolenou

Kdo chce sjezdit svět za pár tisíc korun, může to zkusit tak, jako to dělají takzvaní travel hackeři. Ti dokáží cestovat za pár stovek po Evropě, za pár tisícovek po světě. Denně vyhledávají nejlevnější letenky i ubytovaní. Využívají akcí, ale také třeba chyb v cenících leteckých společností. Cestovní kanceláře individuální turisté neohrožují, upozorňují ale například na to, že se v cizině v případě problémů nemají na koho obrátit.

Petr Novák tak navštívil například Havaj za čtyři a půl tisíce a svět obletěl za dvanáct. Jeho fígl: ve správný čas koupit tu správnou letenku. „Spousta z nich je do určité míry buď špatně naceněných nebo se jedná vyloženě o chybově naceněný tarif - chybu v rezervačních systémech,“ vysvětluje Novák. Slevové akce, ale i omyly vyhledává každý den. Hodinu i dvě. „Zadám z Prahy kamkoliv, že chci zůstat maximálně tři dny, že chci odletět v pátek a vrátit se v neděli,“ vysvětluje.

Vydáno pod