Evropská komise chce vrátit 810 milionů korun, Česko se hodlá bránit u soudu

Evropská komise požaduje po Česku vrácení 810 milionů korun kvůli nedostatečné kontrole dodržování dotačních pravidel mezi roky 2010 a 2013. Ministerstvo zemědělství se chystá právně bránit, prohlásil ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„V tento okamžik nám Evropská unie dala sankci, která je více než osm set milionů korun. Nicméně jsme přesvědčeni, že ne ve všech parametrech jsme porušili evropskou legislativu, a jsme připraveni podat žalobu, kde bychom chtěli tyto věci rozporovat, Českou republiku hájit a sankci případně snížit nebo ji úplně celou smazat,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle ministra se to každopádně nedotkne samotných zemědělců, kteří nebudou kráceni na dotacích z dotčeného programového období. Pokud by Česká republika musela peníze vracet, nebude je vymáhat zpátky od zemědělců, ale uhradí je z národního rozpočtu.

Zemědělci nebudou kráceni na žádných dotačních titulech v rámci tohoto programovacího období.
Marian Jurečka
ministr zemědělství

Problémy s ušními známkami, které zvířata ztratí

Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz nebo jestli včas hlásili přesuny zvířat.

Za další chybu označili auditoři podle náměstka ministra pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Pavla Sekáče například to, že zvířata na sobě neměla ušní známky. „Evropská legislativa říká, že zvíře má být vždy označeno, a já jsem říkal, že to je naprosto nereálné. Praxe je taková, že zvíře známku ztratí. Dostávali jsme se do takovýchto detailů,“ uvedl Sekáč.

Jurečka: Jsme přesvědčeni, že ne ve všech parametrech jsme porušili legislativu (zdroj: ČT24)

Ještě větší sankce podle ministerstva dopadly na některé další státy EU. Například Itálie by měla vrátit 45 milionů eur (1,21 miliardy korun), Francie pak 129 milionů eur (skoro 3,5 miliardy korun). „Všechny tyto státy volí podobné metody jako my,“ uvedl Sekáč. „My se už kvůli určité cti České republiky hodláme bránit u soudu,“ doplnil.

Přímé platby z Programu rozvoje venkova tvoří jednu z nejdůležitějších zemědělských dotací, na konci programovacího období jejich výše byla přibližně 23 miliard korun.