Po útoku v Hurghadě klesl zájem cestovatelů o Egypt. Češi ruší zájezdy

České cestovní kanceláře očekávají, že páteční incident v Hurghadě povede k dalšímu snížení poptávky po zájezdech do Egypta. První klienti už požádali o zrušení zájezdu nebo změnu termínu. Opadnutí zájmu zaznamenaly cestovní kanceláře či hotely i poté, když na konci října pravděpodobně kvůli bombě spadlo ruské letadlo nad Sinají.

„Poptávka je velmi slabá. Očekáváme, že na několik týdnů se zájem úplně zastaví. Tak jak tomu bylo v minulosti po podobných incidentech,“ uvedl Hynek Špinar z Čedoku. Pokles poptávky se podle místopředsedy asociace cestovních kanceláří Jana Papeže dá očekávat. „Na druhé straně se jen velmi těžce hledá adekvátní náhrada k dovolené v Egyptě. Skvělé Rudé moře, vysoká kvalita hotelů a dobré ceny,“ dodal Papež.

Pět klientů CK Blue Style již požádalo o zrušení zájezdu nebo změnu termínu a cestovní kancelář jim vyšla vstříc. „Po pátečním útoku v Hurghadě evidujeme zvýšený počet dotazů týkajících se zájezdů do Egypta, ale jen v řádu jednotek. Například v neděli odletělo do Egypta 41 klientů,“ uvedl František Vorel z CK Blue Style.

Zájem o destinace, jako je Egypt nebo Tunis, podle CK Firo-tour rapidně klesl už po červnovém útoku v tuniském letovisku Súsa. „Od té doby se situace příliš nezměnila, klienti rezervují zájezdy do jiných zemí, převažuje Španělsko, Portugalsko, Řecko, Korsika, Itálie,“ uvedla Eva Němečková z Firo-tour.

Ceny zájezdů do Egypta jsou podle cestovní kanceláře Exim tours nižší o pět až deset procent. Také dle mluvčího cestovní kanceláře Fischer Jana Osúcha zlevnily dovolené v Egyptě v průměru o desetinu. „Prostor na další snižování je již minimální. Ceny jsou prakticky na minimu,“ dodal Osúch.

Hitem bude Bulharsko. Cestovatelé hledí na bezpečnost destinace

Z nedávné ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi vyplynulo, že letos mezi českými turisty vzroste popularita evropských destinací, hitem bude u leteckých zájezdů v létě zřejmě Bulharsko.

Při výběru dovolené roste význam bezpečnosti destinace. Jinak oblíbená turistická místa na severu Afriky jsou totiž v posledních letech cílem teroristických útoků. Na konci října zahynulo po pádu ruského letadla na Sinajském poloostrově všech 224 lidí na palubě. K útoku se přihlásili džihádisté napojení na Islámský stát. Loni v červnu v tuniském letovisku Súsa postřílel tuniský mladík na pláži a u bazénu hotelu 38 lidí.

Při pátečním útoku dvou ozbrojenců na hotel Bella Vista v rudomořském letovisku Hurghada nikdo z návštěvníků nezemřel, byli ale zraněni dva Rakušané a jeden Švéd. České ministerstvo zahraničí tak doporučuje všem českým občanům, aby při pobytu v Egyptě dbali zvýšené opatrnosti a před cestou do této země se registrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD. Do Egypta v roce 2014 vycestovalo 185 tisíc českých turistů, meziročně o 52 procent víc. Podle odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur byl loni jejich počet zhruba stejný.