Současné průmyslové zóny se rozšiřují a nové se chystají, zájem investorů trvá

Současné průmyslové zóny se rozšiřují a nové se chystají (zdroj: ČT24)

Hned několik průmyslových zón vzniká nebo se rozšiřuje v Moravskoslezském kraji. Stavět se letos začne třeba v zóně Nad Barborou nebo u Nového Jičína. A první pracovníky chce přijmout firma Hyundai Mobis, která už zahájila práce na stavbě výrobní haly v zóně u mošnovského letiště. Volných ploch tak ubývá, ale kraje i města je hodlají dále rozšiřovat nebo některé průmslové zóny i nově vybudovat.

Ačkoliv začala zima, práce na stavbě obří haly u mošnovského letiště běží naplno. Stavební dělníci připravují základy, ve které bude firma Hyundai Mobis vyrábět světla do automobilů. Výhledově tu má vzniknout přes devět set míst. Už letos ale firma zaměstná první desítky lidí.

„Začínáme s náborovou kampaní na vedoucí zaměstnance do výroby, kteří projdou v průběhu měsíce dubna intenzivním školením na předmětné technologie v Koreji,“ konstatuje manažer Hyundai Mobis Ivan Leixner. Nabírat se budou i dělnické profese. Bude se jednat o zhruba 120 až 140 dělníků a nábor začne v srpnu či září. Továrna za čtyři miliardy korun má začít vyrábět zhruba za rok. Volných ploch přitom v zónách v kraji ubývá. Kraj chce proto nabídnout nových 90 hektarů.

Barbora
Zdroj: ČT24

Na ploše budoucí průmyslové zóny Nad Barborou u Karviné teď probíhá měření poklesu terénu kvůli poddolování. Ještě letos by ale tady měly začít první hrubé terénní úpravy. Kraj už má na to platné územní rozhodnutí. Další povolení na samotnou stavbu zóny ale ještě vydaná nejsou. Podle hejtmana hrozí průtahy. „Já bych považoval za maximálně nezodpovědné, pokud by se některá z ekologických organizací odvolala proti těmto rozhodnutím, protože Karvinsko potřebuje nová pracovní místa,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Rozšiřovat stávající zóny chtějí i některá města. Třeba v Novém Jičíně chtějí za rok nabídnout investorům připravených 12 hektarů plochy naproti stávajícím halám. Za výkupy a stavbu infrastruktury radní s pomocí kraje zaplatí 32 milionů korun. „A co je pro nás priorita, tak je to i výzkum a vývoj. A něco se také rýsuje, proto na to budeme extrémně spěchat,“ vysvětluje starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Ještě letos chtějí nabídnout novým investorům pozemky také v Krnově. V Českém Těšíně pak přibydou nové výrobní haly stávajících investorů a další volné parcely. Zbrusu novou průmyslovou zónu zvažují vybudovat v Opavě.