Vodafone a T-Mobile se navzájem kryly před konkurencí. Opět dostaly pokutu, byť sníženou

Za zakázané dohody o propojení má společnost Vodafone zaplatit 2,6 milionu korun namísto dříve vyměřených 4,5 milionu, T-Mobile přes 9 milionů korun namísto dřívějších 12 milionů. Rozhodl o tom předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj, který zamítl odvolání mobilních operátorů proti sankcím.

T-Mobile již oznámil, že s rozhodnutím nesouhlasí a napadne jej u Krajského soudu v Brně.

Případ se táhne už déle než deset let. Pokuty jsou za chování mobilních operátorů z let 2000 až 2003. Firmy se dohodly, že budou propojovat hovory zákazníků svých sítí jen přímým propojením ve stanovených bodech.

Jednalo se o vzájemnou výhradní spolupráci, jejímž prostřednictvím si obě společnosti poskytly pro přenos hovorů mezi svými sítěmi úplnou ochranu před konkurenčními poskytovateli, kterými byl v té době například Český Telecom, a. s. či BT (Worldwide) Ltd.
Petr Rafaj
předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Podle úřadu si firmy rozdělily trh, což současně vytvářelo překážku pro přístup dalších telekomunikačních operátorů k poskytování propojovacích služeb účastníkům řízení.

Devět let projednávání žalob

„Jedná se o další pokus sankcionování předmětného jednání, o které se ÚOHS v minulosti již opakovaně neúspěšně pokoušel. O kauze již opakovaně v uplynulých letech rozhodovaly příslušné soudy. Podle našeho názoru je celý případ vykonstruovaný a založený na základním nepochopení technické stránky fungování sítí,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. 

Správní soudy po prvních trestech od ÚOHS následně devět let projednávaly žaloby proti tomuto rozhodnutí. Vydaly dohromady téměř deset rozsudků. Právní názor soudů antimonopolní úřad respektoval v nově vydaném rozhodnutí. Související spor s pokutami pro Vodafone a dnešní O2 Czech Republic ÚOHS stále projednává.