Televize nabídnou živější barvy, na vzestupu je HDR technologie

Televizory s jasnějším obrazem, 4K Blu-ray přehrávače a možná i rychlejší rozmach OLED technologie a čínských firem. To jsou hlavní trendy ze světa výrobců televizí, které se objevily na právě probíhajícím veletrhu CES, největší světové přehlídce spotřební elektroniky.

Přední výrobci televizorů Samsung, LG, Sony i Panasonic na veletrhu v Las Vegas představili nové modely, které využívají technologii HDR (umožňuje lépe zachycovat nejtmavější a nejsvětlejší detaily do jednoho celku). Spojením s již používaným Ultra HD (4K) rozlišením by se tak měl – podle některých názorů – televizní obraz dál přiblížit tomu, co oči vidí v reálném světě. Celkový dojem by měl být dynamičtější, živější.

 Různé studie v minulosti ukázaly, že lidé lépe vnímají HDR (vysoce dynamický rozsah zobrazení) a větší rozsah barev než rostoucí rozlišení obrazovek.

Jakmile jednou uvidíte, co všechno může technologie HDR nabízet, už se nikdy nebudete chtít vrátit zpět.
David Mercer
výzkumná firma Strategy Analytics

„Kombinace dalších úrovní kontrastu mezi bílou a černou a rostoucí rozsah barev posunuje tyto televize na vyšší úroveň,“ řekl serveru BBC David Mercer z výzkumné firmy Strategy Analytics. „V minulosti jsme vždycky říkali, že prodej televizí s Ultra HD veřejnosti musí nabízet více než jen počet pixelů.“

Jednotný standard = Ultra HD Premium

Sjednoceny byly také požadavky na standardy HDR a 4K rozlišení, aby mohly nést certifikaci Ultra HD Premium.

Přijetí nového standardu bylo dosud ztěžováno tím, že hlavní značky využívají různých technologií. Například Samsung má LCD (displej z tekutých krystalů), zatímco společnosti LG či nově Panasonic OLED (využívá organické elektroluminiscenční diody). Nakonec bylo rozhodnuto, že budou stanoveny dvě stupnice jasu a pokud televizní přijímač splňuje jednu z nich, odpovídá požadovaným nárokům.

Na vzniku nového standardu se podílela také velká filmová studia Disney, Warner Bros, Fox i další významní hráči jako Sky TV, Netflix a Amazon. Amazon již začal streamovat část pořadů v HDR kvalitě, Netflix ho hodlá následovat ještě letos.

S čím se kdo představil

Samsung na veletrhu ve své rozsáhlé show představil například 5 nových obrazovek s označením SUHD TV ve velikostech od 49 do 88 palců. V březnu se chystá začít s výrobou ultra HD Blu-ray přehrávače. Představila také nový ovladač Smart Control, kterým mohou uživatelé kromě TV „řídit“ i další zařízení. Ukázala též bezpečnostní systém GAIA, který má třístupňově chránit osobní údaje spotřebitelů ve službách, softwaru i hardwaru.

Panasonic představil televizor DX900 4K LED LCD, který má certifikaci Ultra HD Premium. Současně s ním ukázal i bluray přehrávač UB 900 podporující rozlišení Ultra HD. Televize se zaměřením na HDR K4 představila také firma Sony. Společnost LG ukázala podle serveru Verge na veletrhu například netradiční „sendvič“ dvou OLED obrazovek, které jsou slepeny k sobě. Využití by mohly mít například v letištních halách.

Odborný server consumerreports.org pak připomněl také vzestup čínských výrobců televizí – Hisence (bude kontrolovat značku televizorů Sharp) a TCL, kteří budou podle něho stále důležitějšími hráči.