Seznam.cz odkoupil skoro třetinový podíl od zahraničních akcionářů

Český vyhledávač už nemá minoritní zahraniční akcionáře. Společnosti Tiger Holding Four a Miura International prodaly firmě Seznam.cz svůj třicetiprocentní podíl. Cena transakcí nebyla zveřejněna. Jediným majoritním akcionářem zůstává společnost Helifreak, kterou vlastní zakladatel portálu Ivo Lukačovič.

Obchod byl domluven ve středu na mimořádné valné hromadě firmy Seznam.cz. „Jsem rád, že se majoritní vlastník Ivo Lukačovič s investory dohodl a naše valná hromada včera transakci odsouhlasila,“ uvedl generální ředitel Seznam.cz Pavel Zima. Obě strany se dohodly, že nebudou komentovat podmínky odkupu podílu ve větším detailu.

Přesun podílu pod společnost Seznam.cz je podle Zimy každopádně dalším milníkem v historii vyhledávače. „Zatímco v roce 2000 přinesl prodej minoritního podílu peníze na zrychlení technologického rozvoje, patnáct let poté Seznam.cz ukazuje jeho zpětným odkupem svoji sílu, stabilitu a nezávislost," vysvětlil Zima.

Generální ředitel Seznam.cz Pavel Zima
Zdroj: Zlatohlávek Robert/ČTK

Společnosti Tiger Holding Four a Miura International vlastnily skoro třetinový podíl od roku 2007. Získaly ho od investiční skupiny Lycos Europe, která se spojila se švédskou Spray Ventures, jež byla původním investorem z roku 2000.