Čínské burzy zavřely po půlhodině, pád akcií dolehl i do Evropy a USA

Obchodování s čínskými akciemi bylo již podruhé v týdnu přerušeno. Index CSI 300 totiž klesl o 7,2 procenta. Kvůli turbulencím na čínských finančních trzích prudce oslabují i akcie v Evropě a Spojených státech. Index německé akciové burzy DAX ztratil přes tři procenta, americký index Dow Jones ztratil více než dvě procenta. Navíc nyní burzy v Šangaji a Šen-čenu oznámily, že Čínská komise pro cenné papíry a burzy přestane od pátku  již mechanismus automatického přerušování obchodů při velkých výkyvech uplatňovat.

Index německé akciové burzy DAX ztratil více než tři procenta a poprvé od října se dostal pod psychologicky důležitou hranici 10 tisíc bodů. Na nejnižší úroveň od října se propadl rovněž panevropský index FTSEurofirst 300.

Ztráty na burzách ve Stockholmu, Oslu a Helsinkách během dopoledne překročily čtyři procenta. „Vypadá to dost ošklivě. Investice na akciových trzích teď omezujeme. Je čas udělat krok zpět a přehodnotit situaci,“ uvedl investiční ředitel společnosti ACIES Asset Management Andreas Clenow.

Americký Dow Jonesův index potom v závěru ztratil 2,32 procenta na 16 514,10 bodu a míří k nejhlubší ztrátě prvního týdne roku za více než století.

Na obchodování s akciemi v Evropě a USA se odráží situace v Číně, kde musely burzy kvůli propadu akcií zavřít. Čínská centrální banka umožnila výraznější oslabení měny, což vyvolává mezi investory obavy, že by čínská ekonomika mohla být ještě slabší, než se předpokládalo.

Burzovní jistič v Číně přerušuje obchodování při výkyvech

Čína v reakci na loňské výrazné výkyvy na domácích trzích zavedla od ledna nový mechanismus nazývaný „jistič“, který našel uplatnění hned první den obchodování a ve čtvrtek dopoledne podruhé.  Stejný den odpoledne však burzy v Šanghaji a Šen-čenu oznámily, že Čínská komise pro cenné papíry a burzy přestane od pátku uplatňovat mechanismus automatického přerušování obchodů při velkých výkyvech

Analytici totiž poukazují na to, že nový systém situaci na čínském trhu, který snadno podléhá masovým panikám, ještě zhoršuje. Jakmile začnou akcie výrazněji klesat, investoři se o to více snaží prodávat, aby to stihli, než nastoupí přerušení obchodů. „Pětiprocentní práh je pro tak kolísavý trh evidentně příliš nízký,“ řekl agentuře Reuters Tom Rafferty z asijské pobočky britské výzkumné skupiny The Economist Intelligence Unit.

Pravidla teď omezují obchodování s akciemi v případě zásadních výchylek. Jakmile se čínský index CSI 300 vychýlí o pět procent oproti závěrečné hodnotě z předešlého obchodního dne, burzy přeruší obchodování na čtvrt hodiny. Výkyv, který dosáhne až sedmi procent, pak způsobí pozastavení obchodů na celý zbytek obchodního dne.

obrázek
Zdroj: ČT24

I podle analytičky společnosti Bossa Michaly Moravcové je to dvousečné opatření. „Na jednu stranu to funguje jako brzda, která má zklidnit trh. Na druhé straně, když investoři předem vědí, že index může propadnout maximálně o sedm procent, tak je možné, že hned ráno, když se otevře burza, všichni ve spěchu prodávají a jsou nervózní a výkon burzy může být mnohem horší, než kdyby tam toto omezení nebylo,“ potvrdila Moravcová.

Index CSI300 s největšími firmami registrovanými na burzách v Šanghaji a Šen-čenu ve čtvrtek každopádně klesl o 7,2 procenta a obchodování zakončil na 3284,74 bodu. Hlavní index Shanghai Composite se snížil o 7,3 procenta na 3115,89 bodu, napsala agentura Reuters. Burzy v Šanghaji i Šen-čenu tak zavřely na celý den.

Čína hledá stabilitu, postupně odpadávají opatření z poloviny loňského roku

Finanční analytici varují, že čínské trhy zřejmě budou zažívat extrémní nestabilitu několik měsíců, protože hledají stabilní úroveň. Postupně se ruší mimořádná opatření zavedená po loňském červnovém propadu.

Statistická data z Číny jsou hodně nedůvěryhodná. Nevíme, do jaké míry jim můžeme věřit. Nikdo přesně neví, jak na tom čínská ekonomika je.
Michala Moravcová
analytička společnosti Bossa

Nyní například končí půlroční zákaz prodeje akcií pro majitele více než pěti procent akcií firmy. Regulátoři v týdnu oznámili, že se tento prodej omezí jen na soukromé transakce s cílem zabránit dalším výkyvům. Burzovní regulátor po ukončení obchodování oznámil, že velcí akcionáři nebudou moci tři měsíce od 9. ledna prodávat více než jedno procento akcií společnosti.

Americký investor maďarského původu George Soros míní a varuje, že světové finanční trhy stojí kvůli ekonomickým problémům v Číně na začátku nové krize. Na ekonomickém fóru na Srí Lance vyzval investory k velké obezřetnosti.

„Řekl bych, že to odpovídá krizi,“ poznamenal Soros. Čína má podle Sorose potíže s hledáním nového modelu hospodářského růstu a devalvace měny přenáší tamní problémy do zbytku světa. Světové finanční trhy v novém roce prudce oslabují, z části proto, že pokles kurzu čínského jüanu podtrhuje obavy z dalšího vývoje čínské ekonomiky.

Obavy kvůli Číně zvyšují cenu zlata

Zlato po propadu světových akcií zdražuje. Jeho cena se dnes poprvé po devíti týdnech vyhoupla nad 1100 dolarů (zhruba 27 400 korun) za troyskou unci. Na akciových trzích v Asii i v Evropě se projevily obavy ze zpomalování čínské ekonomiky a investoři se rozhodli přesunout peníze do bezpečnějších aktiv.

Zlato
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Evgeny Bashta

„Zlato se jasně znovu etabluje jako bezpečné útočiště. Pokud budou světové akciové trhy – především čínské – vypadat vratce, zlato bude pravděpodobně přitahovat dobré nabídky ke koupi,“ uvedl podle agentury Reuters analytik společnosti HSBC James Steel.

Podle analytika Davida Wilsona ze společnosti Citigroup bude růst zlata pravděpodobně jen krátkodobý. Zlato by ale prý mohlo růst, pokud bude sílit názor, že Čína zatáhne zbytek světa do hospodářské recese.