Vattenfall bude o prodeji uhelných aktiv jednat se všemi zájemci

Švédský energetický koncern Vattenfall bude pokračovat v jednání o prodeji svých německých hnědouhelných aktiv se všemi zájemci. Závaznou nabídku na odkoupení dolů a elektráren od nich očekává v prvním březnovém týdnu, napsal s odvoláním na zdroje z Vattenfallu deník Handelsblatt.

Vattenfall se podle Handelsblattu po předložení předběžných nabídek rozhodl, že nebude o prodeji jednat pouze s jedním vybraným zájemcem. Místo toho chce všem uchazečům o své doly a elektrárny poskytnout přístup k provozním údajům svých aktiv a o prodeji rozhodne až po podání závazných nabídek.

Předběžnou nabídku na aktiva švédského koncernu loni podaly i české společnosti ČEZ, Energetický a průmyslový holding (EPH) spolu s investiční skupinou PPF Petra Kellnera a Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. O aktiva se zajímají rovněž australská investiční skupina Macquarie a německá energetická společnost Steag, které hodlají představit společnou nabídku.

  • Vattenfall prodává doly Jänschwalde, Chotěbuz-Sever, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde a hnědouhelné elektrárny Boxberg, Jänschwalde, Schwarze Pumpe a blok R elektrárny Lippendorf.
  • Není jasné, jaká bude cena obchodu. Podle dřívějších odhadů by mohl Vattenfall prodejem získat až 3,5 miliardy eur (94,5 miliardy korun). Agentura Reuters ale nedávno uvedla, že podle jejích zdrojů je taková částka příliš vysoká a celková obchodní hodnota firmy je zhruba 2,5 miliardy eur (67,5 miliardy korun).

Německo chce do budoucna svou energetiku založit na obnovitelných zdrojích, které by měly v roce 2035 pokrývat 55 až 60 procent tamní celkové spotřeby elektřiny. Už dříve země rozhodla, že se do roku 2022 zcela vzdá jaderné energetiky. Postupně by se měla omezovat také výroba elektřiny z uhlí.

Vydáno pod