Lagardeová: Globální růst ekonomiky bude v roce 2016 zklamáním

Vyhlídka růstu úrokových sazeb v USA a zpomalení čínské ekonomiky přispějí k nejistotě a většímu riziku ekonomické zranitelnosti, prohlásila šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová v německém listu Handelsblatt. Růst globální ekonomiky bude v příštím roce zklamáním, uvedla.

Nízká produktivita, stárnutí populace a dopady světové finanční krize brzdí podle Christine Lagardeové růst. „Globální růst bude v roce 2016 neuspokojivý a nerovnoměrný,“ řekla Lagardeová.

Růst hrubého domácího produktu Číny se propadá pod sedm procent, zatímco Spojené státy americké uvolňují politiku vůči základní úrokové sazbě. Normalizace americké měnové politiky a čínský obrat ke spotřebě jsou sice podle šéfky MMF nezbytné a zdravé změny, ale je zapotřebí je provést maximálně efektivně a hladce.

Bostl: Světová ekonomika rostla v roce 2015 nejméně od finanční krize (zdroj: ČT24)

Vedle toho má na světové hospodářství podle Lagardeové vliv výrazné zpomalení světového obchodu. Země založené na prodeji surovin pociťují pokles jejich cen. Finanční sektor zůstává v mnoha zemích stále slabý, přičemž na rozvíjejících se trzích rostou finanční rizika.