Majitelé stavebních spoření mají poslední dny na poslání peněz

Události: Na uhrazení stavebního spoření zbývají poslední dny (zdroj: ČT24)

Klientům stavebních spořitelen zbývají tři dny pro dorovnání vkladů na své spořicí účty. Upozornění je určeno hlavně těm, kteří nespoří každý měsíc, ale jednou ročně si na účet posílají celkovou částku. Kdo nestihne připsat na účet spořitelny peníze do silvestrovské půlnoci, přijde o státní příspěvek.

V Česku je přes tři a půl milionu smluv na stavební spoření. Ve sváteční atmosféře ale až desetitisíce klientů zapomínají zaplatit spořitelně určenou částku.

Do konce roku je přitom nutné poslat na spořicí účet alespoň dvacet tisíc korun. V takovém případě stát přidá střadateli dva tisíce. Žádná omluva ani možnost opravy v případě pozdního připsaní částky neexistuje. Nárok na státní podporu bude mít zapomnětlivý klient zase až příští rok.

Připsání peněz stihne už jen internetové bankovnictví

Při platbě na poslední chvíli je také nutné zvážit způsob, jakým peníze odeslat. Například na složenku je už pozdě. Úterý byl také poslední den k odeslání platebního příkazu z pobočky. Od středy transakci stihnou už jen zákazníci přes internetové bankovnictví.

V případě, že člověk plánuje uzavřít novou smlouvu o stavebním spoření, dá se využít legální trik: narychlo podepsat smlouvu ještě v následujících dvou dnech, vložit dvacet tisíc korun a přesto člověk dostanete státní podporu v plné výši.

Od roku 2013 počet smluv o stavebním spoření klesá

Za tři čtvrtletí letošního roku uzavřely stavební spořitelny 281 tisíc smluv o stavebním spoření, což znamenalo meziroční pokles o 23 procent. Průměrná cílová částka u nových smluv ovšem meziročně stoupla o 38 000 korun na 370 tisíc korun.

Celkový počet smluv o stavebním spoření nepřetržitě klesá od roku 2003. Ke konci září bylo uzavřeno celkem 3,55 milionu smluv, což je o 274 000 smluv méně než ke konci roku 2014.