Ukrajina chce omezit dovoz z Ruska, hledá nové vývozní trhy

Ukrajina plánuje v příštím roce omezit dovoz ruského zboží. Ukrajinští producenti pak hledají nové vývozní trhy, které by nahradily ruský trh, a doufají, že se jim podaří znovu oživit obchod se zeměmi Asie a Afriky. Uvedla to náměstkyně ukrajinského ministra hospodářského rozvoje a obchodu Natalija Mikolská.

„Za poslední tři roky vývoz domácích produktů do Ruska klesl nejméně čtyřnásobně, ze 17,3 miliardy USD (426,3 miliardy korun) v roce 2012 na čtyři miliardy USD v roce 2015,“ uvedla v rozhovoru s televizní stanicí OTR. Dodala, že ztráta na ruském trhu nebude pro ukrajinské vývozce katastrofou.

Podle ekonoma společnosti Moody's Analytics Martina Janíčka nicméně nebude situace pro Ukrajinu jednoduchá, protože obě země jsou ekonomicky na sobě závislé, a to především energeticky. „Omezené možnosti jak se vyhnout obchodu s Ruskem ale země má, protože Evropa otevře Ukrajině své vlatní trhy,“ konstatuje Janíčko.  

V roce 2016 Ukrajina plánuje posílit a zlepšit obchodní spolupráci s vybranými výhodnými partnery, jako jsou Čína, Turecko, země v Africe a na Blízkém východě, řekla Mikolská. Od nového roku také začne fungovat zóna volného obchodu mezi Ukrajinou a Evropskou unií.

V situaci existence politiky oko za oko mezi Ruskem a Tureckem bude pravděpodobně Turecko zajímavou destinací pro Ukrajinu. Ale obě země se specializují i v obchodu s Ruskem na zemědělské a potravinářské výrobky, tak tam není příliš potenciálu pro jejich vzájemný obchod. Větší potenciál asi bude Čína, případně země jihovýchodní Asie.
Martin Janíčko
ekonom Moody's Analytics

Naopak Rusko od 1. ledna pozastaví dohodu o zóně volného obchodu s Ukrajinou. Ukrajinský parlament již udělil vládě pravomoc, aby zavedla ekonomické sankce vůči Rusku, mimo jiné zakázala operace v oblasti zahraničního obchodu nebo je omezila a zrušila systém celních preferencí, uvedla na svých internetových stránkách agentura TASS.

Janíčko: Potenciál pro obchod s Ukrajinou spatřuji v Turecku, Číně a jihovýchodní Asii (zdroj: ČT24)

Rusko oznámilo pozastavení dohody o zóně volného obchodu s Ukrajinou v polovině tohoto měsíce. Jako důvod uvedlo dohodu s EU. Nicméně dovoz části ukrajinského zboží do Ruska je již nyní zakázán a obchod mezi oběma zeměmi výrazně klesl od ruské anexe Krymu v březnu 2014. Válka na východní Ukrajině také způsobila zhoršení hospodářských a politických vztahů mezi oběma zeměmi s množstvím zákazů v různých sektorech, od bankovnictví po letectví.

Již dříve Mikolská uvedla, že za devět měsíců letošního roku se vývoz zboží a služeb do Ruska snížil meziročně o 30,8 procenta. Největším obchodním partnerem Ukrajiny je EU s podílem na celkovém vývozu 31,8 procenta, druhé Rusko s podílem 17 procent. Mezi největší obchodní partnery dále patří Turecko, Čína, USA, Indie, Egypt, Saúdská Arábie a Kazachstán.