V Zimbabwe budou platit jüanem. Na oplátku jim Čína smaže dluh

Zimbabwe se chystá k zavedení nové měny – čínského jüanu. Peking slíbil, že když ho bude používat, smaže zimbabwský dluh vůči Číně ve výši zhruba 40 milionů dolarů. Čína je největším investorem a po Jihoafrické republice druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem země. Peking poskytl už počátkem měsíce zkrachovalému státu půjčku ve výši miliardy dolarů.

„Čína prohlásila, že zruší naše dluhy, které jsou splatné v tomto roce,“ stojí v prohlášení zimbabwského ministra Patricka Chinamasy. Ministr rovněž potvrdil, že se čínský jüan stane v zemi oficiální měnou. Od tohoto kroku si slibuje zejména nárůst obchodů mezi Čínou a Zimbabwe.

Země opustila svou vlastní měnu – dolar – v roce 2009, kdy čelila hyperinflaci, která se dostala až na 500 miliard procent. Měna se tak stala nepoužitelnou. Od té doby Zimbabwe využívala řadu cizích měn od amerického dolaru po jihoafrický rand. Do tohoto koše byl později přidán právě i jüan, prozatím ale neměl potřebný souhlas pro veřejné transakce na trhu, kde dominuje dolar.

Lidská práva stranou

Obchodní vztahy mezi Zimbabwe a Čínou zintenzivněly od té doby, co se země izolovala od svých obchodních partnerů ze západu. Ti přestali s africkou zemí obchodovat po sporech ohledně dodržování lidských práv. Prezident Robert Mugabe tedy podle vlastních slov přijal „východní pohled na politiku“ a začal budovat vztahy se zeměmi jako Čína.

Na začátku prosince podnikl čínský prezident Si Ťin-pching cestu do Zimbabwe, kde byl přítomen podpisům řady smluv. Šlo především o modernizaci a obnovu tamní infrastruktury.

Vydáno pod