Stát převede pozemky Diama pro zónu Nad Barborou kraji bezúplatně

Vláda po měsících diskuzí schválila, že převede Moravskoslezskému kraji bezúplatně pozemky patřící státnímu podniku Diamo pro vybudování průmyslové zóny Nad Barborou na Karvinsku. V zóně by v budoucnu mohli najít práci horníci propuštění z OKD. Od Diama dostane kraj necelé tři hektary.

S bezúplatným převodem dosud nesouhlasil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. „Jsem rád, že se mi převod podařilo ve vládě prosadit. Už jsem si myslel, že se kvůli námitkám ministra Babiše budeme muset vrátit k variantě odhadní ceny,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Odhadní cena těchto pozemků by mohla být zhruba šest milionů. Mládek uvedl, že bezúplatný převod vnímá jako symbolickou pomoc moravskoslezskému regionu, kde hrozí propouštění v těžební firmě OKD. „Je to gesto dobré vůle vůči regionu, který zřejmě čekají hlavně na Karvinsku velké změny,“ uvedl.  

Pozemky Diama pro zónu Nad Barborou dostane Moravskoslezský kraj zadarmo (zdroj: ČT24)

Celá průmyslová zóna má mít téměř devadesát hektarů. Většina pozemků patří firmě Asental Group Zdeňka Bakaly. Za ty by měl kraj zaplatit 200 milionů. „Do toho stát vstupovat nebude,“ zdůraznil Mládek.

Podle odhadů by se mohla první firma nastěhovat do zóny v polovině roku 2017. Náklady na její vybudování mají přesáhnout miliardu. Stát by měl přispět 750 miliony.