Toshiba zruší téměř sedm tisíc pracovních míst, čeká rekordní ztrátu

Toshiba propustí téměř sedm tisíc zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Japonský výrobce elektroniky Toshiba se rozhodl zrušit zhruba 6800 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům celkové pracovní síly podniku. Firma v pondělí rovněž předpověděla, že kvůli restrukturalizačním nákladům vykáže rekordní celoroční ztrátu. Toshiba přikročila k restrukturalizaci aktivit poté, co ji tvrdě zasáhl skandál kolem nadhodnocování zisků.

Plánované rušení pracovních míst se týká výroby osobních počítačů a spotřební elektroniky. Firma také oznámila prodej indonéské továrny na výrobu televizorů a hodlá se zaměřit hlavně na čipy a jadernou energetiku, uvedla agentura Reuters.

Společnost nyní předpokládá, že ve finančním roce, který končí v březnu, vykáže čistou ztrátu asi 550 miliard jenů (zhruba 113 miliard korun). Ztráta by tak měla výrazně stoupnout z méně než 38 miliard jenů v předcházejícím roce.

Toshiba v dubnu potvrdila, že od fiskálního roku 2008/2009 nadhodnotila zisky o 155 miliard jenů. Jde o největší účetní skandál v Japonsku od doby, co se v roce 2011 přišlo na účetní manipulace ve společnosti Olympus. Cena akcií Toshiby se od začátku skandálu propadla zhruba o 40 procent.