Zaměstnanci Amazonu v Lipsku stávkují. V minulosti tím ale zásilky nezpozdili

Za zvýšení mezd a přiznání vyšších vánočních prémií začali stávkovat zaměstnanci distribučního střediska amerického internetového obchodu Amazon v Lipsku. Protest potrvá celý pátek, uvedl odborový svaz Verdi.

Amazon čelil vánočním stávkám v Německu také v uplynulých dvou letech, společnost však na požadavky odborů nepřistoupila. Svaz Verdi se snaží stávky organizovat především v předvánočním období, kdy je obchodní špička a protestní akce může firmu nejsilněji zasáhnout.

Předpokládáme, že vzniknou zpoždění při odbavování zakázek, protože jsme stávku neohlásili předem. Dopad naší stávky navíc zesílí zákaz nedělní práce (v Amazonu), o němž tento týden rozhodl soud. Vážně tak zasáhneme vánoční obchod Amazonu.
Thomas Schneider
odborový svaz Verdi

Amazon se nevyjádřil k tomu, zda bude mít stávka nějaký dopad na včasné dodávky zboží zákazníkům. Při předchozích protestních akcích svazu Verdi však internetový obchod nahradil výpadek svých německých distribučních středisek jinými zařízeními v Evropě a většina zákazníků nic nepocítila.

Odbory žádají vyšší mzdy a vyšší vánoční prémie

Odbory dlouhodobě požadují, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Amazon nyní na své zaměstnance uplatňuje pravidla pro odvětví logistiky, ve kterém jsou mzdy nižší. Nově také svaz Verdi žádá zvýšení vánočních prémií, které podle něj obvykle činí v zásilkovém obchodu 1000 eur (27 tisíc korun). Amazon zaměstnancům vyplácí prémie 400 eur (11 tisíc korun).

Amazon je největším internetovým obchodem na světě a Německo je pro něj druhý nejvýznamnější trh po Spojených státech. V září společnost otevřela distribuční centrum také v Dobrovízi u Prahy. Do roku 2018 v tomto centru najde práci 2000 stálých a 3000 sezonních zaměstnanců. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích města ohledně změny územního plánu se ale developer nakonec rozhodl od záměru odstoupit.