Volkswagen staví novou montážní linku. Slovensko získalo další automobilovou investici

Události: Slovensko jako automobilová velmoc (zdroj: ČT24)

Výstavbu nové montážní linky za více než 300 milionů eur (8,1 miliardy korun) zahájila ve své továrně na Slovensku německá automobilka Volkswagen. Po dokončení tam chce za dva roky spustit výrobu sportovně-užitkových vozů Porsche Cayenne.

Slovensko tak dál posiluje svoji pozici největšího producenta aut na obyvatele. Nedávno přitom rovněž získalo investici britské automobilky Jaguar Land Rover, která patří do indického koncernu Tata Motors. Ta zde chystá výstavbu nového závodu u Nitry za 1,4 miliardy eur. V závěrečném souboji o tuto investici Slovensko porazilo polskou nabídku. 

Kromě kladných ohlasů se ve slovenském tisku objevily i úvahy, zda bude tato investice pro zemi výhodná. Argumentují nejasnostmi kolem výše daňových úlev či zpochybňují čísla ve vládním zdůvodnění investice. Objevila se i otázka, zda v oblasti kolem Nitry bude dostatek vhodných pracovních sil a zda není Slovensko příliš jednostranně orientované na automobilový průmysl.

Výroba osobních vozů ve střední a východní Evropě
Zdroj: OICA

V loňském roce se v zemi s pěti miliony obyvatel vyrobilo podle statistik sdružení OICA 971,1 tisíce osobních aut. Kromě Volkswagenu zde montují své vozy také automobilky Kia Motors a PSA Peugeot Citroën.

Na pět let se počítá s 1,5 miliardy eur

V nových výrobních prostorách Volkswagenu na ploše kolem 90 tisíc metrů čtverečních zaměstná automobilka 400 pracovníků v jedné směně. Zmiňovaný projekt je součástí pětiletého balíku investic do slovenského závodu VW v objemu 1,5 miliardy eur (přes 40 miliard Kč). Novou investici ve své bratislavské továrně Volkswagen zahájil v době, kdy koncern čelí aféře v souvislosti s dieselovými motory, které umožňují obcházet měření emisí.

Volkswagen ve své bratislavské továrně zahájil letos v květnu výrobu v nové karosárně, do které investoval 600 milionů eur (přes 16 miliard korun). Na jaře automobilka také začala s výstavbou další karosárny, na kterou vynaloží půl miliardy eur.

Slovenská divize Volkswagenu nyní vyrábí kromě modelu Audi Q7 také automobily Volkswagen Touareg a části vozu Porsche Cayenne. Do výrobního portfolia továrny patří také malé automobily Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up!, které jsou postaveny na stejné platformě. V příštím roce začne Volkswagen na Slovensku vyrábět karoserie pro SUV Bentley Bentayga.