Část Amazonu se přesune do Počernic. Práci najdou další dva tisíce lidí

Centrum pro vrácené zboží americké společnosti Amazon se na konci příštího roku přestěhuje z Dobrovíze do pražských Horních Počernic. Do haly o rozloze 40 tisíc m2 se přesune současných tisíc zaměstnanců centra a další dva tisíce plánuje firma přijmout. Podle radní pro výstavbu této městské části Karly Polydorové ale zatím není s firmou nic dořešeno.

Nová hala má sloužit evropským zákazníkům společnosti, kteří vracejí či reklamují zboží zakoupené na stránkách e-shopu. „Nové návratové centrum zaměstná tři tisíce lidí, tisíc zaměstnanců se přestěhuje z Dobrovíze a další dva tisíce do nového centra nastoupí během tří let od uvedení do provozu,“ uvedl Amazon. Nedávno otevřené distribuční centrum Amazonu v Dobrovízi zůstane.

Horní Počernice ale podle radní Karly Polydorové stavbu haly za současné situace odmítají. „Z hlediska technického a z hlediska procesního povolení stavby totiž není naprosto nic dořešeno. Není ani souhlas Rady MČ Prahy 20,“ uvedla Polydorová.

Nové návratové centrum bude umístěno na okraji Prahy v již existující průmyslové zóně P3 Prague Horní Počernice. Postaví ho společnost P3 Logistic Parks. „V této lokalitě máme stavební povolení pro čtyři haly, ale byli jsme schopni změnit naše plány tak, abychom Amazonu mohli nabídnout prostory pro jeho návratové centrum,“ uvedl generální ředitel P3 Ian Worboys.

Majitel skladového parku P3 Park má podle radní stavební povolení na pět hal, jedna už přitom stojí. „Pokud by řešil změnu na jednu halu o rozloze 45 tisíc m2, musel by projít změnou územního rozhodnutí a změnou stavby před dokončením, dále samozřejmě podle zákona i zjišťovacím řízením EIA,“ dodala.

Areál má podle Polydorové rezervu pro odkanalizování splašků pro 450 zaměstnanců, nikoli pro tři tisíce osob. Novou halu tak bude třeba nově napojit na splaškovou kanalizaci, investorem navržená trasa je ale v rozporu s územním plánem, dodala Polydorová.

Více aut a lepší napojení na silnici

Vláda v pondělí vedle toho schválila memorandum o porozumění, které má být podepsáno právě mezi americkou společností, státem a dalšími dotčenými subjekty.

Jsme vděční politikům na místní i celostátní úrovni za jejich podporu, díky které jsme se rozhodli rozšířit naše působení v zemi a přestěhovat naše návratové centrum do Horních Počernic.
Roy Perticucci
viceprezident Amazonu pro Evropu

Memorandum například předpokládá, že provoz centra Amazonu vyvolá dopravní zatížení v rozsahu 250 osobních aut a 105 nákladních aut denně v hlavní sezoně, trvající tři měsíce. Maximální dopravní zatížení má být až 340 osobních aut a až 165 nákladních aut denně. „Provozní požadavky Amazonu ohledně dopravního zatížení jsou tak až o 50 procent nižší než dopravní zatížení povolené dle stávající EIA,“ píše se v memorandu.

Dokument počítá také s možnými stavebními úpravami sjezdu z rychlostní silnice R10 (D10), které mají zajistit napojení průmyslové zóny.

obrázek
Zdroj: ČT24

Amazon uvádí, že v ČR dostávají zaměstnanci nástupní plat 110 Kč na hodinu. Po dvou letech si vydělají 118 Kč na hodinu. Firma nabízí i benefity jako například dotovaná teplá jídla, pět týdnů dovolené či dopravu do práce zdarma.

Amazon zahájil svou činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídal firmu Walmart. V Evropě má Amazon 28 distribučních center, celkem na světě 96.