Česko turisty stále láká. Příjmy zatím stouply o pět procent

Příjmy z turistiky stále rostou (zdroj: ČT24)

Příjmy Česka z příjezdového cestovního ruchu stouply za tři čtvrtletí letošního roku o 5,5 procenta na 108,3 miliardy korun. Výdaje Čechů na zahraniční turistiku se zase zvýšily meziročně o téměř 15 procent. Za dovolené v cizině nebo nákupy v příhraničních oblastech lidé utratili 88,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky a agentury CzechTourism.

Zvýšení příjmů z cestovního ruchu souvisí s růstem zahraničních návštěvníků v České republice. „Za růstem příjmů stála především vyšší poptávka na blízkých evropských trzích, které těžily z výhodného kurzu koruny k euru,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Nejvýdělečnější jsou zájezdy kolem tří, čtyř nocí. A nejvíce utrácejí lidé ze zemí, jako je Čína, Thajsko, Brazílie, Japonsko.
Jan Papež
Asociace cestovních kanceláří ČR

Do Česka přijelo za tři čtvrtletí letošního roku rekordních 21,1 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 8,3 procenta více. Většinu z turistů tvořili jednodenní návštěvníci (10,9 milionu), 6,7 milionu hostů se ubytovalo v hotelech, penzionech a kempech a 1,6 milionu cizinců se ubytovalo jinde. Dalších 1,9 milionu zahraničních návštěvníků využilo Česko jako tranzitní zemi.

Sousedé jezdí víc

Významné nárůsty příjezdů zaznamenali statistici ze všech sousedních států. Ze vzdálených zemí si nejlépe tradičně vedly Čína a Jižní Korea, pokračoval úbytek turistů z Ruska a Ukrajiny. Pro více než tři čtvrtiny jednodenních návštěvníků jsou hlavním důvodem návštěvy tuzemska nákupy. Asi 60 procent z nich jsou Němci.

V loňském roce příjmy Česka z příjezdového cestovního ruchu stouply meziročně o čtyři miliardy na 141,8 miliardy korun. Výdaje Čechů na cestovní ruch vzrostly o 17,6 procenta na 106,7 miliardy.