Čínská komise: Ztrátové státní firmy jsou zombie, musí zmizet

Čínské státní firmy, které budou tři roky po sobě ve ztrátě, by měly odejít z trhu prostřednictvím konkurzu nebo jiným způsobem, vyplývá z prohlášení úřadu pro dozor nad státním majetkem. Prohlášení následuje poté, co čínský premiér Li Kche-čchiang vyzval k očištění ekonomiky od nevýkonných firem, které označil za zombie, a k vypořádání se se závažnou nadměrnou kapacitou v některých odvětvích.

„Zavřeme, pozastavíme, sloučíme, převedeme, stáhneme nebo zreorganizujeme dlouhodobě ztrátové podniky, které jsou v odvětvích s přebytkem kapacity a nemohou plnit státní standardy spotřeby energie, ochrany životního prostředí, kvality a bezpečnosti,“ citovala prohlášení čínské Státní komise pro dohled a správu majetku (SASAC) agentura Reuters. Firmy mají čas dát si své hospodaření do pořádku do konce roku 2017.

Čína se snaží zreorganizovat nevýkonné státní podniky, aby posílila ekonomiku, která směřuje k nejpomalejšímu ekonomickému růstu za 25 let. Cílem plánu je omezit sektory, které se potýkají s nadměrnou kapacitou, a vytvořit globálně konkurenceschopné podniky v sektorech s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou letectví a pokročilé železniční technologie.

Přístaviště Yangshan Deep Water Port, část zóny volného obchodu v Šanghai
Zdroj: Reuters

V červnu Čína dokončila fúzi dvou svých největších výrobců železničního zařízení, aby tak firmy dosáhly větších úspor a mohly se ucházet o zakázky po celém světě. Začátkem tohoto týdne se pak největší čínský obchodník s kovy China Minmetals Corp. dohodl na koupi státní strojírenské a těžební firmy China Metallurgical Group. SASAC kvůli akvizici podle zdrojů zřídí státní fond, který převezme špatné dluhy z těžařského sektoru.

Analytici však upozorňují, že se rozhodnutí týká pouze firem ve správě centrální vlády, velkým problémem jsou však státní podniky na lokální úrovni, tedy ty, které spravují vlády provincií a měst. SASAC spravuje a řídí pouze státní podniky pod dohledem centrální čínské vlády, lokální vlády mají pro tento účel své vlastní agentury, napsala agentura Bloomberg.