Schäuble podpořil snahy ČR o rozšíření boje proti daňovým únikům

Německo podporuje snahu Česka, Slovenska a Rakouska o větší pravomoci v boji s daňovými úniky u DPH. Po setkání s ministrem financí Andrejem Babišem to uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Babiš prosazuje větší pravomoci u boje s daňovými úniky dlouhodobě. Chce především rozšíření přenesené daňové povinnosti.

„Podporujeme tuto iniciativu, o které budeme jednat na lednovém zasedání ministrů financí EU. A jsme pro to, aby jednotlivé země měli v tomto větší flexibilitu,“ uvedl Schäuble. Zároveň ale připomněl, že pravidla EU umožňují v případě masivního zneužívání daňových systémů aktivovat tzv. mechanismus rychlé reakce.

Babiš uvedl, že Schäuble sdílí obavy a nespokojenost Česka s tím, že EU problematiku daňových úniků dostatečně neřeší. „Chceme nadále Evropskou komisi a členské státy přesvědčovat,“ uvedl Babiš.

Ministři rovněž diskutovali o současné migrační krizi. Shodli se na potřebě zajistit vnější ochranu hranic EU. Schäuble zároveň uvedl, že podporuje i vznik evropské pohraniční policie. „Naprosto se shodujeme v tom, že je potřeba zajistit vnější ochranu EU. U Turecka jsme pro co nejrychlejší zakončení rozhovorů, pro to je potřeba solidarity v EU,“ uvedl Schäuble.

ČR, Slovensko i Rakousko delší dobu prosazují, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. Země to považují za jeden z důležitých nástrojů proti daňovým únikům. DPH ale patří v Unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni. EK navíc nedávno žádost ČR, Slovenska a dalších zemí o rozšíření tohoto opatření zamítla.