Vláda dá na výbor a v rozpočtu přidá sportu i vysokým školám

Už ve středu budou poslanci hlasovat ve třetím čtení o rozpočtu na příští rok. Zákonodárci navrhují přesuny o objemu až 44 miliard, koalice ale podle svých slov podpoří pouze ty návrhy, které už získaly souhlas sněmovního rozpočtového výboru. Posílit by tak měl sport, vysoké školy nebo sociální služby.

Mezi pozměňovací návrhy, které dříve podpořil sněmovní výbor, patří v rozpočtové kapitole ministerstva vnitra přesun 250 milionů korun na investice pro jednotky dobrovolných hasičů obcí, zvýšení rozpočtové kapitoly ministerstva školství o 250 milionů korun na podporu obnovy sportovišť nebo zvýšení rozpočtu ministerstva školství o 200 milionů korun na financování vysokých škol.

Koalice má dostatečnou většinu, aby v parlamentu rozpočet schválila.
Bohuslav Sobotka
premiér

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka se koalice také dohodla na podpoře návrhu na přesun 200 milionů korun v rozpočtové kapitole ministerstva práce a sociálních věcí na dotace obcím na sociální pracovníky.

Poslanci ve druhém čtení navrhli ve státním rozpočtu na příští rok přesuny peněz v celkovém objemu kolem 44 miliard korun. Peníze chtějí přidat hlavně na armádu, ochranu hranic, ale i na školství nebo sociální záležitosti.

„Těžko se můžeme bavit o přesunech v řádu miliard korun. To už by narušilo základní koncepci rozpočtu tak, jak ji schválila vláda,“ dodává premiér Bohuslav Sobotka  (ČSSD). 

Koalice už ví, kde vezme na příspěvek k důchodům

Kabinet se rovněž dohodl na tom, z čeho stát vyplatí speciální příspěvek pro důchodce ve výši 1200 korun. „Nad to jsme se také dohodli, že schválíme pozměňovací návrh, který přidává peníze na zvýšení příspěvku na péči v celkové výši 520 milionů korun,“ uvedl Sklenák. Změny v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí ale nebudou mít dopad na celkový rozpočet, mají jít z přebytku nevyplacených dávek.