Vláda porušuje pravidla, když staví rozpočet na nepřijatých normách, kritizuje opozice

Už příští týden budou poslanci schvalovat státní rozpočet na rok 2016 se schodkem 70 miliard. Opozice kromě výše deficitu kritizuje i fakt, že jsou příjmy a výdaje postavené na dosud nepřijatých normách, třeba elektronické evidenci tržeb nebo vyšších slevách pro rodiny s více dětmi. Vláda ale odmítá, že by tím porušovala zákon o rozpočtových pravidlech.

Petr Zedník vlastní v Hostimi na Znojemsku prodejnu se smíšeným zbožím. Prodává pečivo, zákusky, ale třeba i žampiony. Celý život při prodeji používá mechanickou váhu a tužku s papírem. Zavedení elektronické evidence tržeb si vůbec neumí představit. „Já nevím, co to internet je, takže nic neřeším,“ říká Zedník. A dodává, že případně bude jednoduše prodávat na černo.

Vláda si přitom od zavedení elektronických pokladen slibuje už v rozpočtu na příští rok dvě miliardy korun, a to přesto, že zákon, který evidenci tržeb od poloviny roku 2016 zavádí, pořád neplatí. A ani v době schvalování rozpočtu platit nebude. Podle opozice bude schválení rozpočtu, který počítá s neplatnými normami, porušením zákona o rozpočtových pravidlech. „Budu to kritizovat, protože je to porušení zákona a vláda první by měla mít největší úctu před zákonem,“ říká předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

Rozpočtová pravidla jsou zákon. Já nepamatuji, že by sněmovna někdy měla tu drzost projednat rozpočet v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech.
Jiří Dolejš
místopředseda strany KSČM

Podle koalice můžou za zdržení zákona hlavně opoziční obstrukce, které naplno spustila minulý pátek. „To je samozřejmě ta demagogie opozice, kde brání tomu, abychom vlastně udělali zákon proti podvodníkům, kteří tady nechtějí platit daně,“ konstatuje ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér a předseda strany ČSSD Bohuslav Sobotka k tomu uvedl, že občané sami vidí, kdo obstruuje a kdo řekl, že zákon nikdy neprojde.

Vláda porušuje pravidla, když staví rozpočet na nepřijatých normách (zdroj: ČT24)

Pravicová opozice ale míní, že vláda by měla rozpočet ze sněmovny stáhnout a upravit podle už schválených zákonů. „Měl by být postaven na reálných číslech a reálných faktech, a ne na nějakých chimérách,“ dodává ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Vláda už v minulosti rozpočet kvůli neschváleným zákonům stáhla

Vláda už jednou rozpočet kvůli neschváleným zákonům stáhla. Před třemi lety to udělal tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek kvůli tomu, že tři poslanečtí rebelové z ODS nechtěli podpořit plošné zvýšení DPH o jedno procento, se kterým rozpočet počítal. „Nestihli jsme některé zákony schválit, a tak jsem rozpočet stáhl, protože zákon se musí dodržovat,“ uvedl předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

K přepracování rozpočtu se ale vláda nechystá. Rozpočet přitom zatím nezahrnuje ani zákon, díky kterému vláda v únoru vyplatí mimořádný důchod ve výši 1200 korun. V rozpočtu na toto zvýšení chybí víc než půl miliardy. „Je to o tom, aby tady taky někdo zodpovědně řekl, odkud ty peníze vezmeme. Protože návrh rozpočtu na příští rok s tímto zvýšením navíc nepočítá. Je to 580 milionů korun,“ zdůraznil první místopředseda strany KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle premiéra Sobotky se však peníze ve státním rozpočtu najdou. Zatím to podle něho vypadá dobře s růstem ekonomiky a příjmy státu se tak velmi slušně plní.

Poslanci začnou ve sněmovně schvalovat státní rozpočet ve středu dopoledne. Na rozdíl od jiných zákonů se jím nezabývají senátoři. A prezident Miloš Zeman už v září vládě slíbil, že nejdůležitější zákon roku podepíše.

Vydáno pod