Vyjednávání o dluhu Ukrajiny má problém. USA se prý Rusku nezaručí

Ukrajina dluží Rusku tři miliardy dolarů (zhruba 74,5 miliardy korun), které má splatit 20. prosince. Rusko v listopadu nabídlo, že se domluví na nových podmínkách, požadovalo ale záruku Západu. Podle ruského ministerstva financí se ale Spojené státy americké oficiálně odmítly zaručit.

„Tento týden jsme obdrželi oficiální odmítnutí americké vlády poskytnout záruky za ukrajinské závazky. Nezbývá nám tak nic jiného, než zahájit právní kroky proti Ukrajině, pokud tento dlužník 20. prosince kompletně nesplní své závazky,“ citovala agentura RIA ruské ministerstvo financí.

Rusko se odmítlo zapojit do hlavních jednání o restrukturalizaci ukrajinského dluhu, která v rámci záchranného programu Mezinárodního měnového fondu (MMF) vedla Ukrajina se soukromými vlastníky dluhopisů. V srpnu se dohodli na odpuštění části dluhu, a to dvaceti procent jistiny dluhopisů. Navíc tito věřitelé prodlouží termín splatnosti zbylého dluhu o čtyři roky.

Ukrajina vedla jednání o restrukturalizaci státního zahraničního dluhu v objemu 18 miliard dolarů (431 miliard korun) už od jara. Rozdílné postoje ale postupně protáhly jednání přes pět měsíců.

Moskva navrhla splatit miliardu během tří let

Rusko vedle toho požaduje úplné splacení závazků, protože je nepovažuje za komerční dluh, ale za oficiální státní pomoc, která by měla být splacena. Dotyčné dluhopisy vydala ještě vláda sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče necelé dva měsíce předtím, než po masových protestech v roce 2014 Janukovyč uprchl z Ukrajiny.

Ruské ministerstvo uvedlo, že Kyjevu nabídlo lepší podmínky, než požadoval MMF. Listopadový návrh Moskvy předpokládal, že by Ukrajina splatila aktuální roční splátku ve výši jedné miliardy v průběhu příštích tří let.

Prodlení se splátkami ruského dluhu by pro Ukrajinu znamenalo jisté ohrožení, protože MMF nemůže dál poskytovat úvěry zemím, které svým státním věřitelům včas nesplácejí závazky.