Na konci listopadu byl schodek 30 miliard. Týden na to už 50 miliard

Schodek státního rozpočtu se aktuálně pohybuje kolem 50 miliard korun, uvedlo ministerstvo financí. Přitom ještě v úterý, kdy resort zveřejnil data za listopad, byl deficit necelých 30 miliard. Navýšení údajně způsobila samotná ministerstva i mimořádné výdaje spojené s dočerpáním peněz z Evropské unie.

„Jednotlivá ministerstva se snaží stihnout veškeré výdaje, protože státní pokladna se zavírá zhruba 15. prosince, takže máme v zásadě jenom 14 dní. Vedle toho tady jsou samozřejmě i mimořádné výdaje státu na dočerpání evropských prostředků,“ vysvětluje náměstek ministra financí Jan Gregor.

Do konce listopadu stoupl schodek státního rozpočtu z říjnových 29,1 miliardy korun na celkem 29,5 miliardy. Podle resortu financí jde o nejlepší listopadový výsledek od roku 2008, loni byl ve stejném období už schodek na 68,9 miliardy.

Lépe, než se předpokládalo

Pro letošní rok počítá vláda se schodkem 100 miliard korun. Vzhledem k dobrému výkonu české ekonomiky a velkému přílivu peněz z EU fondů ale analytici odhadují výrazně lepší výsledek. Podstatně nižší než 100miliardový schodek ostatně předpovídá i samotné ministerstvo. Podle jeho odhadů by mohl být na konci roku 60 až 70 miliard.

Pro příští rok pak vláda schválila rozpočet se schodkem 70 miliard korun – ten momentálně leží na stole poslancům a čeká ho třetí čtení.