Internetové hity jsou často padělky. Navíc s rizikem pro kupce

Internetové hity jsou často padělky (zdroj: ČT24)

Výhodná cena versus riziko zabavení zboží, případně i vysoká pokuta, pokud se ukáže, že koupený výrobek je padělkem. Do této nezamýšlené loterie vstupuje stále více Čechů, kteří si pořizují vánoční dárky po internetu ze zemí mimo Evropskou unii.

Vše začíná u počítače: seriózně se tvářící portály nabízejí nejrůznější zboží za lákavé ceny. Stačí si vybrat, zaplatit a pak už jen čekat na dodání zboží. Jenže to se často komplikuje. Česká Celní správa od začátku roku objevila při kontrole balíků již více než půl milionu padělků. 

Po „příchodu“ do Česka putují balíky s objednaným zbožím, například z Hongkongu či jiných asijských zemí, do jednoho z desítek třídicích skladů. Zde nejdříve projdou bezpečnostní prověrkou a poté jsou často zařazeny do sekce rizikového zboží.

Celníci: Nízká cena s sebou nese podezření

Podnětem k bližšímu prozkoumání je například jejich původ ze zemí mimo EU, deklarovaná hodnota či země odeslání. Vytipovaný balík dopraví pracovník skladu před celníky a nastává proces zjišťování, zda jde o padělek či nikoliv. „Vidíme podezřelou cenu, je to nízká hodnota, takže budeme chtít doložit platbu a objednávku k zásilce,“ ilustruje průběh kontroly vedoucí oddělení 21 z Celního úřadu Středočeského kraje Vladimír Kolíček.

Denně dochází kolem 900 zásilek, které musí být celně odbavovány, a bavíme se zhruba o 200 zásilkách denně, které jsou nebo mohou být problematické.
Tomáš Burian
ředitel celního oddělení

Klient je pak vyzván, aby předložil veškeré podklady, které k objednávce má. Celníci mezitím kontaktují zástupce ochranné známky, který do deseti dnů oznámí, zda jde o padělek či nikoliv. Ve středních Čechách prověřili celníci podobným způsobem 30 tisíc zásilek, u 3500 z nich šlo o padělek.

Mnohé už přitom celníkům napoví samotná cena. Například u tabletu, který stál na internetu 1200 Kč, ale běžně se prodává od 12 tisíc korun výš.

„Zboží zákazník nedostane a hrozí mu pokuta, která by mohla vést až do milionu korun,“ vysvětluje postup při objevení padělku mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj Yvona Matějková. U pravých výrobků, ale záměrně podhodnocených, musí lidé doplatit DPH a clo. Přitom obrana klienta proti zahraničnímu prodejci je téměř nemožná.

Letošními hity internetových nákupů jsou například brousítka na paty, oblečky pro psy či hodinky. Právě mezi nimi je výskyt padělků obzvláště vysoký.