ERÚ je stále proti vyplacení dotací solárům, vládní materiál prý nic neřeší

Energetický regulační úřad (ERÚ) nevypíše cenové rozhodnutí týkající se výplaty podpory obnovitelných zdrojů energie pro příští rok. Středeční usnesení vlády podle úřadu situaci vůbec neřeší. Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka ale uvedl, že příslušný vládní materiál úřad obdržel pouze v přípravné verzi. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se řešení každopádně najde, byť by nešlo o optimální způsob.

Energetický regulační úřad před dvěma týdny rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v Česku nebude pro příští rok vyplacena podpora. Úřad argumentoval tím, že by při tom překročil zákon. Má jít až o 42 miliard korun. Vláda v návaznosti na to schválila materiál, který měl situaci vyjasnit, podle ERÚ ale nijak nepomohl.

„Usnesení nerozumíme, není nám jasné, jakým způsobem máme postupovat. Na základě schváleného materiálu, který jsme dostali pouze v přípravné verzi, cenové rozhodnutí rozhodně vypsat nemůžeme a nevypíšeme,“ řekl mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Podle ERÚ nemají peníze dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. Notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a od začátku roku 2016.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) odvětil, že pokud šéfka úřadu Alena Vitásková nezmění názor, vláda by problematiku řešila v lednu, tak aby nebyl ohrožen výplatní termín 15. února. „Vláda by to řešila způsobem, který není optimální, takže bychom se mu rádi vyhnuli,“ prohlásil bez bližších podrobností Mládek. „Každopádně to ale vyřešíme,“ podotkl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mládek má podle vládního usnesení jednat, aby Evropská komise přijala notifikaci

Návrh vládního usnesení nyní ukládá Mládkovi například konat ve spolupráci s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tak, aby Evropská komise schválila notifikaci v co nejkratším termínu.

Kvůli problematice minulý pátek Mládek v Bruselu jednal s eurokomisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. Mládek pevně doufá, že Vitásková změní názor, poté co ministerstvo obdrží dopis od evropské komisařky. Už v pátek v Bruselu uvedl, že dopis by měl potvrdit, že „notifikace se blíží ke zdárnému konci“. „Ten dopis mám slíbený od Ježíška. Doufám, že přijde o pár dní dřív a do Ježíška to dořešíme,“ řekl nyní Mládek. Notifikaci jako takovou by měla pak komise potvrdit do několika měsíců, zřejmě mezi únorem a dubnem.

„Pokud má ministr Mládek přivézt z Bruselu notifikaci, tak máme pravdu my a celý vládní materiál je jen cár papíru. Pokud notifikaci nepotřebuje přivézt, tak vůbec nechápeme, proč ho k tomu vláda pověřila,“ zmínil Chvojka. Dokument schválený vládou podle něj navíc nevylučuje, že by majitelé obnovitelných zdrojů museli dotace vracet i s úroky, pokud by notifikace nakonec nebyla kladná.

obrázek
Zdroj: ČT24

Fotovoltaická asociace: Libovolný výklad zákonů v ERÚ musí skončit

Vládou schválený materiál zároveň připouští, že nevypsáním podpory by došlo k retroaktivnímu dopadu na zdroje uvedené do provozu před rokem 2013. „Také z našich jednání s Evropskou komisí v minulých dnech jasně vyplynulo, že vypsání podpory nic nebrání. Libovolný výklad zákonů na Energetickém regulačním úřadu musí rychle skončit,“ řekla ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Veronika Hamáčková. 

S touto argumentací však ERÚ nesouhlasí. Podle úřadu si Mládek najal advokátní kancelář Doucha Šikola advokáti s. r. o, která dlouhodobě zastupuje majitele solárnch elektráren ve sporech proti ERÚ. Tito advokáti mu měli zpracovat stanovisko, které je v přímém rozporu s tím, co nám napsal samotný Úřad vlády, antimonopolní úřad nebo vicepremiéři vlády. „Bereme na vědomí, že vznikla nějaká další právní analýza, ale rozhodně to není splnění toho slibu, který dal ministr Mládek prezidentovi a předsedkyni Vitáskové,“ prohlásil Chvojka.