Senátoři schválili, aby obce mohly dostávat vyšší podíl z daní

Senát v novele zákona o rozpočtovém určení daní doporučil, aby obce od roku 2017 dostávaly vyšší podíl z vybrané daně z přidané hodnoty (DPH). Původně se měl podíl zvyšovat jenom krajům, a to od začátku příštího roku. Novelu nicméně musí s pozměňovacím návrhem znovu posoudit sněmovna.

Senátoři schválili pozměňovací návrh, který ještě zvyšuje podíl obcí z 20,83 procenta na 21,4 procenta, což by znamenalo dodatečný výnos asi dvě miliardy korun. Zároveň však obcím snižuje podíl z daní z příjmů podnikatelů. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) celý tento pozměňovací návrh podpořil a senátory přesvědčoval, aby pro něj hlasovali.

Pozměňovací návrh zohledňující obce vznesl senátor Radko Martínek (ČSSD). Argumentoval tím, že výnos z DPH je stabilnější než výnos z daně podnikatelů. Tento třicetiprocentní podíl, který jim přinášejí podnikatelé s trvalým pobytem v obci, zároveň navrhl odebrat. Potvrdil, že tento návrh připravoval ve spolupráci s ministerstvem financí.

Rozpočtové určení daní – pozměňovací návrh
Zdroj: ČT24

Odpůrcům vadilo i nedostatečné projednání

Odebrání části výnosu z daní podnikajících fyzických osob však narazila na nesouhlas některých senátorů. Například Miloš Vystrčil (ODS) i někteří další varovali, že ministerstvo financí sice předpokládá, že obce z této daně letos dostanou asi miliardu korun. Není podle nich ale jasné, jak se bude výběr této daně vyvíjet v příštích letech, například zda bude růst. Pokud by se v budoucnu na této dani vybralo víc, obce by tak přišly o mnohem víc peněz. Odpůrcům tohoto návrhu také vadilo, že nebyl v Senátu důkladně projednán.

Vládní novela zákona o rozpočtovém určení daní má jako svůj hlavní cíl zajistit zvýšení příjmů krajům od příštího roku zhruba o 3,5 miliardy korun. Kraje nyní získávají z vybrané DPH 7,86 procenta, nově by měly mít 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy zákon podíl krajů na daňových výnosech snížil. Tuto část novely senátoři nezměnili.