Italská policie prohledala kanceláře Porsche

Italská finanční policie podle zdrojů agentur ANSA a Reuters prohledala kanceláře německého výrobce sportovních automobilů Porsche v severoitalském Padově. Úřady měly rovněž zahájit vyšetřování osmi manažerů kvůli údajným podvodům v souvislosti s emisním skandálem, který zasáhl mateřský koncern Volkswagen.

Policie prý pátrala po dokumentaci či počítačových souborech, které by mohly ukázat, zda je v autech Porsche prodávaných nebo vyráběných v Itálii software, který vykazuje jiné údaje o emisích, než jaké hlásí firma nebo jaké ukazují emisní testy, napsala ANSA.

Úřady údajně prohledaly také obydlí několika osob, které jsou terčem vyšetřování. Zatímco razie v ústředí firmy v Padově mluvčí Porsche Italia potvrdil, spekulace o vyšetřování manažerů nikoli.

Reuters napsal, že italští vyšetřovatelé začali v říjnu vyšetřovat místní manažery Volkswagenu a jeho divize luxusních sportovních aut Lamborghini. Vyšetřování souvisí s emisním skandálem Volkswagenu a italské úřady prý prohledaly ústředí obou firem.

V USA by se měl problém týkat 13 tisíc vozů Porsche

Volkswagen v září přiznal po zjištění americké agenury EPA, že do zhruba jedenácti milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující falšování údajů o emisích. V USA se vyšetřování manipulace s testy emisí týká také asi 13 tisíc aut Porsche.

Vedle toho se objevil i problém s emisemi oxidu uhličitého. Nový problém by se podle Volkswagenu mohl týkat zhruba 800 tisíc aut a způsobit firmě hospodářskou újmu kolem dvou miliard eur (54 miliard korun).

Největší skandál v historii společnosti výrazně snížil její tržní hodnotu, donutil k odchodu dlouholetého generálního ředitele Martina Winterkorna a vedl k vyšetřování po celém světě. Například v Jižní Koreji už padla pokuta, v USA se pak snaží koncern získat zpátky přízeň zákazníků odškodněním v podobě platebních karet s tisícem dolarů.