RWE se rozdělí, obnovitelné zdroje budou v samostatné firmě

Německá energetická skupina RWE se plánuje rozdělit na dvě části, vedou ji k tomu i změny v německé politice vůči zdrojům energie. Do samostatné firmy by se tak oddělila právě energie z obnovitelných zdrojů, ale rovněž divize sítí a divize odbytu.

Německé energetické podniky reagují na rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energii, což doprovází masivní podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ta tlačí konvenční elektrárny do ztrát, protože výrazně snižuje velkoobchodní ceny elektřiny.

RWE tak přišla s tím, že vytvoří novou dceřinou firmu, která vznikne oddělením sektorů takzvané zelené energie, sítí a odbytu. Desetinu společnosti by RWE mohla nabídnout investorům v rámci primárního úpisu v závěru příštího roku. Vedení nevylučuje ani prodej dalších podílů nové firmy.

Německá jednička E.ON se také člení

Hluboká krize v odvětví dopadá nicméně i na energetický kolos E.ON, který je největším poskytovatelem síťových služeb v Německu s ohledem na tržní hodnotu. Podobný krok jako RWE oznámil již loni. Do samostatné firmy oddělí většinu výroby elektrické energie, obchodování s elektřinou a ropného a plynárenského byznysu. Rozdělení se má uskutečnit příští rok.

RWE je druhým největším energetickým koncernem v Německu, její aktivity sahají i do České republiky. Tady zajišťuje podle svého webu dodávky zemního plynu a elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků a zaměstnává více než 4300 lidí.

Vydáno pod