Veřejné zakázky jsou blíž novým pravidlům, zákon prošel prvním čtením

Sněmovna podpořila nový zákon o zadávání veřejných zakázek a poslala ho do druhého čtení. Podle vlády má nastavit jasná pravidla, omezit korupci i administrativu.

Poslanci měli návrh nového zákona o zadávání veřejných zakázek projednávat už ve středu, ale bod přerušili. V prvním čtení tak byl schválen až nyní. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) kvůli tomu zrušila pracovní cestu do Číny, aby se mohla jednání účastnit. Pokud by zákon nebyl projednán včas, ohrozí to podle ní čerpání evropských peněz.

„Pro mě je tento zákon naprostá priorita,“ řekla poslancům. Dodala, že nechce, aby se z nového zákona stal „paskvil“, jakým je podle ní současný zákon se svými 21 novelami.

Předloha má podle vlády poskytnout zadavatelům větší pravomoci, současně jim ale nařizuje postupovat transparentně a přiměřeně. Nová norma zvyšuje například limit pro povolené vícepráce na padesát procent ze současných třiceti. A u některých typů tendrů zakazuje vybrat vítěze jen podle nejnižší ceny.

Více určujících kritérií, ne jen cena

Šlechtová uvedla, že za zásadní změnu považuje to, že již nebude jedno povinné hodnotící kritérium, ale bude jich více a povinných. A zdůraznila, že už dnes se dá hodnotit zakázka nejen podle ceny. Nicméně ta ale stejně ve většině případů o konečném výběru dodavatele rozhoduje.

Ministerstvo proto připravuje i metodiku a prováděcí předpisy, které budou hodnotit přiměřenost nejnižší nabídkové ceny. „Připravujeme vzorek, na základě kterého se spočítá limit, a jakmile bude cena pod tento limit, tak ihned bude taková nabídka dodavatele vyloučena,“ říká ministryně.