Důl Centrum na jaře zavře své šachty, limity mu neumožňují další rozvoj

Severní energetická uzavře příští rok na jaře hlubinný důl Centrum. Limity těžby hnědého uhlí, které zůstaly na Mostecku zachovány, neumožňují jeho další rozvoj, řekla mluvčí skupiny Gabriela Sáričková Benešová. Poslední stěna by v rámci platného povolení měla být dotěžena na jaře příštího roku.

O uzavření dolu se spekulovalo už v minulosti, podle Sáričkové Benešové se dlouhodobě potýkal s nevyrovnanými ekonomickými výsledky. „I když hlubinná těžba v tomto dole nebyla poslední léta ekonomicky efektivní, byla udržována zejména s ohledem na zachování cenného know-how pro budoucí těžbu v bočních svazích lomu ČSA,“ vysvětlila Sáričková Benešová.

Podle Severní energetické zachování limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku ale neumožňuje jeho další rozvoj. Poslední stěnu by v rámci platného povolení měla společnost dotěžit příští rok na jaře.

Investice do otvírky nového těžebního pole by však byla v každém případě, nejenom s ohledem na klesající ceny uhlí, ztrátová.
Gabriela Sáričková Benešová
mluvčí skupiny Severní energetická

Severní energetická se podle ní připravovala na rozvoj hlubinné těžby v bočních svazích lomu ČSA. V loňském roce zahájila zkušební projekt ve svazích pod Jezeřím. „Byl rozražen první okruh a zahájena těžba metodou takzvaného chodbicování. Avšak v souvislosti s platností limitů nebude možné po ukončení těžby na lomu ČSA pokračovat ani v tomto projektu,“ doplnila Sáričková Benešová.

Hlubinný důl Centrum
Zdroj: Hájek Ondřej/ČTK

Počty propouštění zatím nejasné

V dole pracuje víc než tři sta lidí. Kolik jich Severní energetická případně propustí, zatím jasné není. „Dopady této situace se pokusíme co nejvíce zmírnit. Připravujeme interní plán zaměstnanosti, který zmapuje možnosti uplatnění zaměstnanců z dolu Centrum v rámci skupiny, případně u našich dodavatelů,“ uvedl generální ředitel skupiny Petr Kolman.

Odbory o uzavření dolu vědí a budou kvůli tomu úzce spolupracovat s vedením. Ukončení těžby podle šéfa odborů Jaromíra Franty ale neznamená okamžité ukončení práce pro horníky. „Horníci neodejdou okamžitě. S tou jámou se musí rozloučit tak, aby to bylo podle báňských předpisů. Část lidí se ještě několik měsíců může v tomto angažovat. Někteří lidi budou po dobu životnosti lomu ČSA pokračovat v hlubinné těžbě tam,“ doplnil Franta.

Limity se prolomily na Bílině, u ČSA ne

Vláda na konci října na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodla o prolomení limitů u Bíliny, u ČSA ale limity zachovala. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že vláda rozhodnutí učinila mimo jiné kvůli zajištění dostatku uhlí pro teplárny a domácnosti.

Pro prolomení limitů u dolu ČSA se politici nerozhodli i kvůli tomu, že by v místě bylo nutné bourat domy. Krajští politici však požadovali prolomení limitů i u tohoto lomu.

  • Do srpna 2013 nesla název Litvínovská uhelná a byla součástí skupiny Czech Coal. Litvínovská uhelná předtím vznikla v roce 2008 při dělení někdejší Mostecké uhelné.
  • Majiteli Severní energetické jsou finančníci Jan Dienstl (30 procent) a Tomáš Fohler (30 procent), 40 procent firmy pak patří na Kypru registrované společnosti Haltixar, za kterou má podle databáze Prodata stát Pavel Tykač.
  • Ve vlastnictví Severní energetické je povrchový důl ČSA, který má nejistou budoucnost. Kvůli územním limitům těžby, které chrání obec Horní Jiřetín před zbořením a nedovolují těžbu na okraji Litvínova, je důl se zásobami zhruba 20 milionů tun uhlí v útlumu. Skončit by měl kolem roku 2022
  • Společnost provozuje i utlumovaný hnědouhelný důl Kohinoor a hlubinný důl Centrum, který plánuje uzavřít.
  • Předloni Severní energetická od ČEZ koupila tepelnou elektrárnu Chvaletice na Přeloučsku.
  • Firma k 31. prosinci 2014 zaměstnávala 946 lidí, kvůli útlumu těžby ale již desítky lidí propustila. V roce 2014 vytěžila skupina 3,7 milionu tun hnědého uhlí (včetně těžby v dole Kohinoor; o rok dříve to bylo 3,4 milionu). Výnosy činily 5,8 miliardy a vykázala čistý zisk 1,35 miliardy korun.
Vydáno pod