Češi využívají internet více než většina Evropanů

Česko loni historicky poprvé překonalo počtem uživatelů internetu průměr Evropské unie. Internet a počítač jsou přitom běžnou součástí bezmála tří čtvrtin českých domácností. Čím dál oblíbenější jsou přenosné počítače. A také podíl Čechů, kteří čtou zprávy na internetu, patřil v roce 2014 k nejvyšším v rámci EU.

Podíl domácností s internetovým připojením se za poslední dva roky zvýšil o šest procentních bodů na 73 procent, z toho 70 procent má vysokorychlostní připojení. Počítač má doma rovněž 73 procent rodin, vyplývá z údajů ČSÚ. „V roce 2015 bylo vybaveno oběma technologiemi (internetem a PC) více než 3,1 milionu českých domácností,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Před deseti lety měla počítač třetina bytů a internet jen pětina. 

V podílu internetových uživatelů Česko v minulém roce podle Romany Malečkové z ČSÚ předstihlo dokonce průměr Evropské unie. V tuzemsku využívalo internet téměř 80 procent dospělé populace, zatímco evropský průměr byl 78 procent. Naopak 1,6 milionu Čechů se ještě nikdy k internetu nepřipojilo. „Jedná se o číslo poměrně vysoké. Mohli bychom však zmínit, že z toho 1,1 milionu osob tvořili lidé starší 65 let,“ dodala analytička ČSÚ Romana Malečková.

„Když se podíváme na procentuální zastoupení lidí, kteří využívají internet, a když to porovnáme například s dalšími zeměmi, tak si myslím, že tady je ještě možnost, jak se zlepšit,“ zmínil ředitel UPC Frans Willem de Kloet. Další rozšíření by mohly přinést evropské peníze v rámci plánu na rozvoj vysokorychlostních sítí. Podle něj by mohli s konkurenčními poskytovateli spolupracovat. „Nemělo by smysl, abychom oba dva budovali stejnou síť,“ dodal.

Jednotlivci používající internet v zemích EU28
Zdroj: ČSÚ

Česko je velmoc ve čtení on-line zpráv

Internet nejčastěji slouží ke komunikaci. Sedm z deseti Čechů používá e-mailovou korespondenci. Polovina internetových uživatelů v roce 2015 využívala sociální sítě, čtyři z deseti přes internet telefonovali. Největší část uživatelů na internetu dlouhodobě vyhledává informace o zboží a službách, ale jak doplňuje Iva Ritschelová, doménou je čtení zpravodajských serverů.

„Dá se říct, že Česko je jednou z velmocí ve čtení on-line zpráv, internetových novin a časopisů. Podíl Čechů, kteří čtou zprávy na internetu, patřil v roce 2014 k nejvyšším v rámci EU. Mezi 28 členskými státy jsme se umístili na pátém místě,“ konstatuje. V roce 2015 se čtení on-line zpráv věnovaly takřka dvě třetiny obyvatel.

Frans Vilem de Klut z UPC: Když se podíváme na zastoupení lidí, kteří využívají internet, je ještě prostor, kam zamířit (zdroj: ČT24)

Více než tři čtvrtiny uživatelů jsou na síti denně nebo skoro denně

Za posledních pět let došlo také ke změně vybavenosti domácností moderními technologiemi. Stolní počítač byl nahrazen přenosným, který v roce 2015 používala již více než polovina domácností. Dvojnásobně stoupl i počet domácností se dvěma a více počítači. Mobilní telefon v roce 2015 nepoužívala jen 3 procenta osob starších 16 let. 

37 procent jednotlivců se prostřednictvím svých mobilních telefonů připojovalo k internetu.

Více než tři čtvrtiny uživatelů jsou na internetu denně nebo skoro denně. Kolem 27 procent zejména mladých uživatelů na internetu stráví pět až deset hodin týdně. Sedm z deseti Čechů internet používá pro e-mailovou komunikaci, polovina internetových uživatelů chodí na sociální sítě. Zhruba 84 procent uživatelů na síti hledá informace o zboží a službách a 3,7 milionu Čechů na internetu v posledním roce nakoupilo.

Nakupující přes internet v zemích EU28
Zdroj: ČSÚ

A právě k nakupování využívá internet každým rokem stále více lidí. „Pro internetové obchody jsou dlouhodobě nejlukrativnější skupinou ženy na rodičovské dovolené. Přes internet jich nakupuje zhruba 65 %. Pouze necelých 14 % z nich uvedlo, že přes internet nikdy nenakoupilo,“ konstatuje Malečková.

Mezi nejčastěji uváděné kategorie zboží nakupované prostřednictvím internetu patří oblečení, obuv a módní doplňky, vstupenky na sportovní a kulturní akce, kosmetika, elektronika či letenky.

Mobilní telefon nepoužívají jen tři procenta osob starších 16 let. Více než třetina jednotlivců se prostřednictvím mobilu připojuje k internetu.