LN: Čínská firma CEFC má zájem o karlovarský hotel Pupp

Šanghajská společnost CEFC, která v posledních měsících masivně investovala do Česka, má podle Lidových novin zájem o karlovarský Grandhotel Pupp. S kým o jeho koupi vyjednává, není ale zřejmé. Pupp totiž letos v tichosti změnil hlavního akcionáře, napsal list.

Podle výroční zprávy za loňský rok byla majoritním vlastníkem Grandhotelu Pupp s více než 67 procenty švýcarská banka M. M. Warburg Bank Schweiz. Podle jejího mluvčího Martina Wehrleho ale banka akciový podíl v hotelu už nedrží.

Podle zdroje Lidových novin (LN) z okolí Jaroslava Tvrdíka, který čínské investory v Česku zastupuje, jsou ale jednání o obchodu velmi komplikovaná, především s minoritními akcionáři. „Víme, že současný hlavní akcionář dělá všechno proto, aby se dostal k 90 procentům akcií základního kapitálu, pravděpodobně proto, aby minoritní akcionáře vytěsnili. Chybí jim ale zhruba patnáct procent akcií,“ citovaly Lidové noviny jednoho z menších akcionářů.

Investice CEFC trvají už od září

Zájem čínské firmy o hotel, který je úzce spojen s karlovarských filmovým festivalem, je ale logický. Firma je totiž na festival už zprostředkovaně napojena. Jedním z hlavních partnerů festivalu je totiž skupina Pivovary Lobkowicz, se kterou se společnost před časem dohodla, že v ní spolu s partnery převezme téměř 80 procent.

Masivní investice do Česka oznámila šestá největší privátní firma v Číně v září. Získala například 60 procent ve fotbalovém klubu Slavia Praha, podíl v letecké společnosti Travel Service. Tento týden pak CEFC oznámila, že převezme pětihvězdičkový hotel v centru Prahy – Le Palais Art Hotel Prague. Navazuje tak na své aktivity v oblasti cestovního ruchu, jako je například vstup do Travel Service.

Čínský kapitál do Česka láká přímo v Pekingu Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka při své oficiální návštěvě v Číně jednal s vedením nejvýznamnějších tamních bankovních domů Industrial Commercial Bank of China, China Development Bank a China Construction Bank. Už během půl roku by mohlo být jasněji, zda se podaří do Prahy získat sídlo další finanční instituce z Číny, uvedl Sobotka. Letos v srpnu už otevřela svou pobočku v Praze čtvrtá největší čínská bankovní instituce Bank of China.

„Bude samozřejmě záležet i na tom, jestli budou čínští podnikatelé pokračovat v investicích v Praze. Pokud tomu tak bude, tak předpokládám, že s nimi do Prahy přijde i finanční infrastruktura, která ji obsluhuje,“ dodal s tím, že vývoj do budoucnosti vidí nadějně.