Sestřelení ruského letounu výrazně pocítily světové akcie, ruská i turecká burza

Kromě zvýšení politického napětí má sestřelení ruského letounu tureckou stíhačkou i ekonomický dopad. Agentura Bloomberg zmiňuje propad ruských akcií, dobře si ale nevedla ani turecká burza a oslabení se dotklo i měn. Wall Street Journal upozornil, že propad se dotkl akciových trhů globálně.

Po oznámení o sestřelení ruského stroje se akciový index Stoxx Europe 600, který zahrnuje akcie 600 evropských firem z 18 zemí (včetně České republiky), propadl během několika hodin o téměř dvě procenta. Podle deníku Wall Street Journal se pokles zhoršil poté, co ruský prezident Vladimir Putin označil incident jako ránu do zad, který bude mít vážné důsledky pro vztahy s Tureckem.

„Už tak je na Blízkém východě dost napětí a tohle je další věc navíc, kterou nechceme vidět,“ řekl Wouter Sturkenboom, který řídí investiční strategie Russell Investments.

Na evropských akciových trzích šly nejvíc dolů akcie cestovních agentur. Firma EasyJet, která bude rušit všechny lety do egyptského letoviska Šarm aš-Šajchu, společnost IAG, která provozuje British Airlines, i Lufthansa ztrácely v průběhu dne zhruba tři procenta. Pád ruské stíhačky také posílil ceny ropy. Ropa Brent rostla až o tři procenta na dvoutýdenní maxima. Americká WTI posilovala zhruba o dolar na 42,80 dolarů. Na ceně získávalo i zlato.

STOXX index
Zdroj: wsj.com

Ruský index se propadl o několik procent

Ruské akcie padaly podle agentury Bloomberg nejvíc ze všech, ztrácely i vládní dluhopisy. Index RTS propadl až o čtyři procenta. Odpoledne ztrácel stále více než 3 procenta. V popředí akciového poklesu byla společnost Gazprom, pro kterou je Turecko zásadní odběratel plynu.

Prý když se dva perou, třetí se směje. Na dnešní dění na finančních trzích by lépe seděl slogan: Když se dva mocní perou, akcioví investoři pláčou.
Jiří Cihlář
Next Finance

„Zlom ve vztazích mezi zeměmi bude mít přímý ekonomický dopad,“ uvedl šéf trhů finanční skupiny BCS Joseph Dayan pro Bloomberg. Doplnil ale, že „obě strany nemají zájem úplně přerušit vztahy a možnost vojenské konfrontace nebo zmrazení obchodu je vysoce nepravděpodobná“. Ovšem ruští poslanci, kteří označili sestřelení ruského letadla Turky za provokaci, žádají blokádu leteckého spojení s Tureckem.

Incident se projevil i na tureckých akciích a měně

„Turecký akciový index National 100 na poplašné zprávy reagoval propadem o více než 3,5 procenta,“ uvedl analytik Jiří Cihlář z Next Finance. Turecká lira skokově propadla vůči dolaru, následně však část ztrát umazala.

Kurz turecké liry k dolaru
Zdroj: XE.com

„Z dnešního mixu zpráv by podle těchto indicií měl jako vítěz vyjít dolar. Jako bezpečná měna by přece měl přitahovat investory ve chvílích nejistoty. Vítr do plachet by mělo dolaru dodat i vylepšení údaje o růstu americké ekonomiky. Ale ouha. Dolar v úterý nepatrně oslaboval - v předchozích dnech sílil tolik, že byl téměř překoupený. Jednoduše si od posilování musí chvíli odpočinout,“ doplnil Jiří Cihlář.

V úterý v dopoledních hodinách došlo k sestřelení ruského vojenského letounu, který měl podle Turecka narušit jejich vzdušný prostor u hranice se Sýrií, kde Rusko provádí nálety proti Islámskému státu. Po několika varováních ho turecké stíhačky sestřelily. Piloti se katapultovali.