České firmy hledají nové pracovníky i ve Vietnamu

Čeští podnikatelé hledají zaměstnance i ve Vietnamu (zdroj: ČT24)

Nemáme dostatek vysokoškolských ani vyučených odborníků – takový je problém, na který upozorňují podniky v Česku už několik let. Začínají se tak ohlížet i v zahraničí. Vedle Ukrajiny je to díky tradici vzájemných vztahů také Vietnam, kde dokonce existuje řada učilišť, která mladé lidi na práci za hranicemi připravují.

„Nejsme schopní pokrýt zákaznické potřeby, chybí nám česká pracovní síla. Od návštěvy Vietnamu očekáváme, že budeme mít kvalifikovanou sílu, která bude stabilní na trhu aspoň jeden, dva roky,“ říká Vojtěch Hanák ze společnosti Faurecia Components. I tato firma hledá nové zaměstnance ve speciálních učilištích.

Hlavně technika a jazyky

Třetina rozvrhu připadá na výuku jazyků, zbytek je pak zcela v režii technických předmětů. „Hlavním cílem této školy je připravit učně, poskytnout jim dovednosti a zkušenosti,“ uvedl Nguyen Khac Kim, generální ředitel soukromé společnosti, která s přispěním státu jedno takové učiliště provozuje.

Školné vyjde studenty nejméně na 40 dolarů měsíčně, motivace je ale veliká – chtějí kvalifikaci, díky níž se dostanou do rozvinutějších zemí.