Window Holding vyrobí každé páté okno v Česku. A teď mění majitele

Největší český výrobce oken Window Holding mění po roce a půl majitele. Firmu nově vlastní investiční skupina ICP Group, až čtvrtinu společnosti dostanou její manažeři. Cena za stoprocentní podíl v podniku se pohybuje kolem půl miliardy korun, informuje server iHNed.cz.

Window Holding vyrobí každé páté okno prodané v Česku, firmě patří mimo jiné značka Vekra. Za novým majitelem stojí podle serveru Ondřej David, hlavní právník advokátní kanceláře DBK Partners.

Okenářskou firmu dostaly do problémů velké bankovní úvěry, které si vzala na předchozí silnou expanzi. Před rokem a půl asi deset vlastníků včetně Jana Sýkory, spolumajitele a šéfa makléřské Wood & Company, prodalo firmu slovenským investorům a hlavnímu dodavateli skla. Od nich ji nyní kupuje ICP. 

Čtvrtina pro manažery

ICP skoupila pohledávky vůči Window Holdingu a domluvila se s jeho managementem. „Byla to složitější transakce, jednání trvala zhruba rok,“ uvedl David. V holdingu počítá ICP s akciovým podílem managementu. „Maximálně půjde o 25 procent,“ dodal David.

Přeměnou dluhů na kapitál se firmě snížily náklady na splátky a úroky. Plánuje růst tržeb z loňských 1,4 miliardy korun o zhruba 14 procent na letošních 1,6 miliardy. Provozní zisk EBITDA loni vykázala přibližně 70 milionů korun. 

Okenářská skupina má čtyři výrobní závody v Lázních Toušeň, ve Velkém Meziříčí, v Husinci a v Zašové. Zaměstnává 850 lidí. Pátý provoz ve Staré Pace firma zavřela za krize. ICP Group má nyní podíly ve zhruba dvou desítkách projektů, píše server.

Vydáno pod