Co tendr, to jedna chyba - vysvědčení online údajů o veřejných zakázkách

V povinně zveřejňovaných údajích o veřejných zakázkách připadá v průměru chyba na každý tendr. Vyplývá to z analýzy sdružení EconLab při Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. V takzvaných profilech zadavatele, které měly zvýšit transparentnost zakázek, chybí ceny a dodavatelé nebo jsou špatně uvedena evidenční čísla zakázek. Rekordmany v počtu chyb jsou podle EconLabu Česká pošta, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a město Brno.

Profil zadavatele je elektronický nástroj, který slouží k uveřejňování dokumentů souvisejících s veřejnými zakázkami. EconLab s pomocí softwaru prošel všechny profily a porovnal a ověřil uvedené údaje.

„Provést stejnou kontrolu pro všechny profily ručně by jednomu člověku trvalo asi deset let. Kdo někdy zkoušel pracovat s profily zadavatele, dobře ví, o čem mluvím,“ sdělil spoluautor analýzy Jiří Skuhrovec.

Průzkum odhalil půl milionu chyb, tedy v průměru jedna chyba na zakázku.

U třetiny zakázek chybějí podle sdružení ceny a u třetiny dodavatelé. Polovinu tendrů z Věstníku veřejných zakázek nelze dohledat podle evidenčního čísla. „Za kontrolu profilů odpovídá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který však sám chyby nekontroluje a nesankcionuje. Není proto divu, že zadavatelé chyby neřeší - a velmi často o nich pravděpodobně ani nevědí,“ uvedl Skuhrovec. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Drtivá většina zjištěných chyb je přímým porušením vyhlášky. Proto jsme se rozhodli podat hromadný podnět na ÚOHS a vyzvat k řešení problému i ministryni (pro místní rozvoj Karlu) Šlechtovou. Nečekáme revoluci, ale rádi bychom na rozsáhlý problém upozornili. Mimo jiné i proto, že podobně nefunkční režim kontroly nyní navrhuje Senát pro připravovaný registr smluv,“ sdělil Martin Kameník ze sdružení Oživení.

Chyby jsou i na profilu ministerstva pro místní rozvoj. U jedné zakázky zadané ministerstvem jsou například dva ze tří uchazečů o jednu zakázku označeni jako „imaginární“.

Výsledky analýzy zveřejnil EconLab se sesterskou firmou Datlab na webu, kde si mohou úřady chyby vyhledat. „Věříme, že s jeho pomocí si rozumné úřady dají profily do pořádku. Námi zjištěné chyby jsou takové přátelské pošťouchnutí. Až je konstatuje auditor, bude mít zadavatel problémy,“ doplnil Skuhrovec.

Vydáno pod