Vzniká nový farmaceutický obr: Výrobce Viagry Pfizer kupuje konkurenta Allergan

Americká farmaceutická společnost Pfizer se dohodla na převzetí konkurenta Allergan za 160 miliard dolarů (zhruba čtyři biliony korun) - vytvoří tak největšího výrobce léků na světě. Díky převzetí navíc Pfizer sníží daňovou zátěž, protože ústředí přesune do Irska. Oznámila to v pondělí samotná firma, která tak potvrdila dřívější informace médií.

Mezi nejznámější produkty Pfizeru patří přípravek na podporu mužské potence Viagra. Allergan vyrábí mimo jiné prostředek pro vyhlazování vrásek Botox.

Dohoda představuje podle agentury Reuters největší fúzi v historii farmaceutického sektoru. Akcionáři Allerganu dostanou za každou svou akcii 11,3 akcie sloučené skupiny.

Podle listu The Wall Street Journal je dohoda kvůli přesunu daňového domicilu zorganizována po technické stránce tak, jako by Allergan kupoval Pfizer. Firmy se nejprve spojí ve skupinu s názvem Allergan, která pak bude přejmenována na Pfizer.

Zásadní je přesun k nižším daním

Daňový aspekt je podle agentury Reuters považován za klíčovou část transakce. Ve Spojených státech dosahuje daň ze zisku 35 procent a patří mezi nejvyšší na světě, zatímco v Irsku činí pouze 13,5 procenta.

Přehled největších firemních převzetí na světě
Zdroj: ČT24

Pfizer se již loni neúspěšně pokoušel o převzetí britské společnosti AstraZeneca, za kterou nabízel téměř 70 miliard liber (2,7 bilionu korun). Jedním z motivů byla snaha snížit daňovou zátěž přesunem ústředí ze Spojených států do Británie.

Americká vláda nicméně před časem zavedla nová opatření, která mají zabránit, aby se domácí firmy prostřednictvím fúzí se zahraničními podniky vyhýbaly placení daní v USA. Kvůli těmto novým pravidlům loni americká společnost AbbVie zrušila plánované převzetí irského konkurenta Shire v hodnotě 55 miliard dolarů.