Jihovýchodní Asie se chce společně postavit trhům v Číně a Japonsku

Představitelé Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) formálně vytvořili jednotné ekonomické společenství (AEC), které právně začne platit od konce letošního roku. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že k plné funkčnosti této ekonomické zóny vede ještě dlouhá cesta. AEC se má stát protiváhou a hospodářským konkurentem rostoucím trhům Číny a Indie.

Cílem AEC, který bude zahrnovat 630 milionů lidí, je lépe propojit rozdílná hospodářství členských zemí, které se liší nejen ekonomickou situací, ale také formou vlády, státním zřízením či náboženstvím.

Země ASEAN sice již zrušily mnohé tarifní bariéry, vízová omezení a v klíčových odvětvích otevřely své pracovní trhy lidem z členských států, přesto zůstávají citlivé otázky uzavřených sektorů, jako jsou ocelářství, zemědělství či výroba aut.

Je to teprve začátek

AEC tak stále není dokončeným projektem, podle analytiků má před sebou dlouhou a obtížnou cestu. Problémem jsou například korupce, nerovnoměrná infrastruktura či rozdílná ekonomická vyspělost.

ASEAN, jehož členy jsou Barma, Brunej, Kambodža, Indonésie, Laos, Malajsie, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam, začal liberalizovat vzájemný obchod od roku 1993. Původně měl v plánu vytvořit jednotný trh s volným tokem zboží, služeb a investic do roku 2020, vyspělejší země jako Thajsko, Singapur a Malajsie však prosazovaly, aby AEC vzniklo již v roce 2015.

Prozatím se počítá s tím, že AEC na rozdíl od EU zůstane čistě mezivládní organizací, neuvažuje se ani o vytvoření jednotné měny.