Podívejte se: Ropná nádrž se vypouští jednou za 12 let

Kamera ČT se podívala dovnitř ropné nádrže (zdroj: ČT24)

Nelahozeves nedaleko Kralup nad Vltavou – to je místo, kde má Česko uložené své strategické zásoby ropy. Pokud by ropovody vyschly, vydržela by republika žít z tohoto „skladu“ tři měsíce. Do největší nádrže se vejde 125 tisíc kubíků suroviny. Zásobníků je ale víc a každý z nich musí projít každých dvanáct let revizí – a u jedné takové kontroly byl i štáb ČT.

Když je z nádrže vypuštěná ropa, je možné projít dveřmi ve vnějším plášti, za kterými je ale další stěna. Každý zásobník je totiž dvojitý. „Nádrž je koncipovaná tak, že kdyby došlo k nějaké netěsnosti, tak ta záchytná jímka funguje jako další rezervní nádrž a zachytila by celý objem ropy,“ vysvětluje vedoucí oddělení údržby společnosti Mero Zdeněk Dundr.

Uvnitř druhé nádrže pak technici během revize mění potrubí a kontrolují svařené spoje. Následně se musí celá plocha otryskovat, opískovat a nakonec natřít speciálním nátěrem.

Strop jako plovák

Při údržbě je strop nádrže snížený na minimum, funguje totiž jako plovák – jakmile se do zásobníku zase napustí ropa, vytlačí ho nahoru. „Můžeme si to představit jako ponton, který má i vlastní přepážky - kdyby tady došlo k nějakému proniknutí ropy, tak se střecha nepotopí. Opravdu plave jako loď po hladině té ropy,“ dodává Dundr.