Dohoda s Řeckem o úvěru se blíží

Náměstci ministrů financí eurozóny se rámcově dohodli na opatřeních, která ještě musí Řecko učinit, aby dostalo dvě miliardy eur (54 miliard korun) z dohodnuté úvěrové pomoci a deset miliard eur na rekapitalizaci bank. Po zasedání v Bruselu to řekl mluvčí šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema. Euroskupinu tvoří právě ministři financí zemí eurozóny.

Mluvčí podle agentury Reuters dodal, že je nutné vyjasnit ještě některé podrobnosti. Konečná dohoda se očekává v sobotu. Činitelé eurozóny předtím uvedli, že zpráva Evropské komise, která hodnotí, jak Atény plní program reforem, byla kladná. Chybí ale ještě konečné schválení jedné z reforem.

Řecký parlament ve čtvrtek schválil soubor dalších reforem, které požadují mezinárodní věřitelé. Na reformách, které se týkají například pravidel pro zabavování nemovitostí při nesplácení hypoték a pro správu daňových nedoplatků, se Řecko s věřiteli dohodlo v pondělí.

Silně zadlužené Řecko se v létě po půlročním povolebním zmatku nakonec dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu. V jeho rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Evropská centrální banka (ECB) na konci října uvedla, že čtyři hlavní řecké soukromé banky budou potřebovat maximálně 14,4 miliardy eur, aby přežily. Záchranný program pro Řecko přitom na jejich rekapitalizaci počítal s částkou až 25 miliard eur. Činitelé eurozóny odhadují, že řecké banky budou potřebovat jen šest až devět miliard eur.