Další finanční letadlo spadlo. Vkladatelům dluží 60 milionů

Přes tři sta klientů připravila trojice majitelů investiční společnosti Double Investments Limited z Brna o vklady za celkem 60 milionů korun. Slibovali zhodnocení peněz o 5 až 12 procent, a to za situace, kdy české banky slibují zhodnocení vkladů zhruba kolem 0,5 procenta. Česká národní banka (ČNB) varovala, že společnost není důvěryhodná, klienti to ale podle policie nevnímali.

V případě brněnské investiční firmy šlo o klasický systém takzvaného letadla – člověk zaplatí poplatek a stane se tak součástí určité pyramidy, následně pak dostává právo získat tento poplatek od dalších lidí, které do pyramidy sám přivede. V praxi se už několikrát ukázalo, že na tomto modelu vydělávají pouze organizátoři nebo ti, kteří do něj vstoupili na začátku.

Měli reprezentativní sídlo. Tvrdili, že vklady zhodnotí investicemi do nemovitostí, letecké dopravy nebo třeba výzkumu nanotechnologií.
Dušan Janča
kriminalista

Dvě třetiny podvedených tvořili důchodci z jižní Moravy a jižních Čech hledající možnost, jak co nejvíce zhodnotit své úspory, uvedl brněnský kriminalista Dušan Janča, který se případem zabývá.

Obviněným, kteří jsou stíháni na svobodě, hrozí za podvod až deset let vězení. Policie předá do prosince spis státnímu zastupitelství s návrhem obžaloby. Kauza je obdobou případu firmy Edbusy z Brna, která také připravila stovky klientů o vklady.

Pojištění v Británii a fúze s PPF

Firma Double Investments Limited vznikla v roce 2010 ve Velké Británii. V Česku pak působila její dceřiná společnost s odkazem na to, že se řídí britským právem. Její majitelé tvrdili, že vklady jsou pojištěné u britské pojišťovací společnosti Lloyd's. Když se společnost dostala koncem roku 2013 do finanční tísně, její vedení tvrdilo, že bude fúzovat se známou investiční skupinou PPF.

Firma měla kolem čtyřiceti spolupracovníků, kteří sháněli investory. Zpočátku jim vyplácela provize, v prvních letech své existence hradila i slíbené výnosy. Vklady však podle kriminalistů nikam neinvestovala. Firmou prý proteklo zhruba sto milionů korun. Pak se dostala do potíží, a když policisté sečetli neuhrazené pohledávky, zjistili celkovou ztrátu 60 milionů korun.