Egypt bude mít první jadernou elektrárnu. Postaví mu ji Rusové

Jaderná elektrárna měla stát na severu Egypta už v 80. letech, po havárii v Černobylu ale z projektu sešlo. Teď se téma její výstavby znovu vrací – Káhira a Rusko podepsaly smlouvu o první jaderné elektrárně v Egyptě, stát by měla do roku 2022. Moskva zároveň poskytne Egyptu půjčku na pokrytí nákladů na výstavbu, informovala agentura Reuters.

Projekt jaderné elektrárny je stejně jako před více než třiceti lety umístěn na sever země do oblasti ad-Dabá. Podle šéfa ruské jaderné korporace Rosatom Sergeje Kirijenka půjde o elektrárnu se čtyřmi bloky, každý s výkonem 1200 megawattů. Egypt se díky ní stane „regionálním lídrem“ v této technologii a jedinou zemí v regionu s elektrárnou nové generace, citovala Kirijenka agentura AFP.

Tato země a její účetní bilance neponesou náklady na vybudování této elektrárny. Bude splacena prostřednictvím produkce elektrické energie, kterou tato továrna vyrobí.
Abdal Fattáh Sísí
egyptský prezident

Půjčka na 35 let

Předběžná dohoda o výstavbě byla podepsána letos v únoru během návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Egyptě. Celková hodnota kontraktu podle Reuters není známa. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí ale prohlásil, že půjčka bude splacena za 35 let.

„Mít mírový jaderný program pro výrobu elektrické energie bylo dlouho snem Egypta,“ uvedl také Sísí, který v létě 2013 sesadil dosavadního egyptského prezidenta Muhammada Mursího a loni vyhrál prezidentské volby.

Egypt má 90 milionů obyvatel a velkou poptávku po energiích, jejichž zdroje se snaží diverzifikovat. Sísí hovořil rovněž o vybudování solárních a větrných elektráren během následujících tří let. Vyrábět by prý měly zhruba 4300 megawattů elektrické energie. Egypt u svého pobřeží ve Středozemním moři také nedávno objevil velké naleziště zemního plynu.