Řecký parlament schválil reformy nutné pro získání pomoci

Řecký parlament dnes schválil soubor dalších reforem, které požadují mezinárodní věřitelé. Krok by měl vést k vyplacení dalších dvou miliard eur (54 miliard korun) z dohodnuté pomoci a k poskytnutí deseti miliard eur na rekapitalizaci řeckých bank. Řecká vládní koalice ze své parlamentní frakce zároveň vyloučila dva poslance, kteří reformy odmítli podpořit.

Na reformách, které se týkají například pravidel pro zabavování nemovitostí při nesplácení hypoték a pro správu daňových nedoplatků, se Řecko s věřiteli dohodlo v pondělí. V pátek by dohodu měli potvrdit náměstci ministrů financí eurozóny, což by mělo umožnit vyplacení peněz.

Řecká ekonomika v první polovině letošního roku rostla, ve třetím kvartálu už ale hrubý domácí produkt (HDP) proti předešlému čtvrtletí o 0,5 procenta klesl. Ekonomiku totiž v létě zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku. Silně zadlužené Řecko se v létě nakonec dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

obrázek
Zdroj: ČT24

Evropská centrální banka (ECB) na konci října uvedla, že čtyři hlavní řecké soukromé banky budou potřebovat maximálně 14,4 miliardy eur, aby přežily. Záchranný program pro Řecko přitom na jejich rekapitalizaci počítal s částkou až 25 miliard eur.

Nižší kapitálové potřeby řeckých bank podle Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) zřejmě povedou k tomu, že celkový objem záchranného balíku bude nižší než předpokládaných 86 miliard eur.

Vydáno pod