Výletů do Paříže bude méně. Pár letenek už Češi stornovali

Události: Zájezdů do Paříže bude méně (zdroj: ČT24)

České cestovní kanceláře se rozhodly na nějaký čas omezit svou nabídku zájezdů do francouzské metropole, a to kvůli pátečním teroristickým útokům na několika místech Paříže. Odhodlaly se k tomuto kroku i přesto, že se ke stornu nebo změně rezervace letenek rozhodlo zatím pouze několik desítek Čechů. Čedok v sobotu už jeden letecký zájezd zrušil.

  • Večer 13. listopadu provedlo několik osob sérii teroristických útoků v ulicích Paříže, které si vyžádaly 130 mrtvých, desítky dalších ale byly po útoku v kritickém stavu.
  • Nejvíce mrtvých za sebou útočníci zanechali v hudebním klubu Bataclan.
  • Během noci zemřelo také sedm atentátníků. 

„Nabídka eurovíkendů do Paříže bude ze strany cestovních kanceláří v nejbližší době omezena, dokud se situace alespoň částečně neuklidní,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Zároveň ale dodala, že počty zrušených zájezdů do Paříže jsou ze strany klientů pouze v jednotkách osob.

Páteční teroristické útoky v Paříži budou mít jednoznačně vliv na prodej eurovíkendů – právě teď vrcholí nákup pobytů zaměřených na adventní návštěvy evropských velkoměst. Předpokládáme, že zájem o eurovíkendy v Paříži poklesne, ale vše se bude odvíjet od dalšího dění v zemi.
Eva Sedlmajerová
ředitelka portálu Dovolena.cz

Čedok už v sobotu jeden let do Paříže zrušil. „Zájezd do Paříže v termínu od 14. do 17. listopadu jsme umožnili klientům zrušit. Ti mají nyní možnost si vybrat zájezd v jiném termínu, případně zájezd do jiné destinace. O svoje peníze tak nepřijdou,“ uvedl mluvčí Čedoku Hynek Špinar.

Ekonomika ČT24: Jak ovlivňují pařížské útoky cestovní plány Čechů? (zdroj: ČT24)

Někteří nechtějí v Paříži ani přestupovat

Po teroristických útocích měli lidé, kteří se chystali na dovolenou, řadu otázek. Leteckým společnostem volali hlavně během soboty. „V neděli už počet volajících opadl,“ dodává mluvčí Českých aerolinií Daniel Šabík s tím, že i v sobotu šlo pouze o pár lidí, kteří rušili lety do Paříže. Řada dalších ale využila možnost změny termínu odletu, uvedl mluvčí.

Jinou zkušenost má ale ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. „Dotazů souvisejících s útoky v Paříži stále přibývá. I dnes (v pondělí) zodpovídáme dotazy na možnosti zrušení nebo přeložení cesty. Někteří cestující nechtějí v Paříži ani přestupovat,“ uvedl.

Air France umožňuje změnu termínu cesty do Francie. Pro odlety do 22. listopadu je možnost přeložení cesty do 15. prosince. Ostatní aerolinky umožňují změny jen v rámci tarifních podmínek, ve většině případů se přitom jedná o nevratné a neměnné letenky.
Josef Trejbal
ředitel portálu Letuška.cz

Právo na bezplatnou změnu data odletu mají po celý týden všichni cestující, kteří mají zakoupené letenky do francouzské metropole, uvedla Vladimíra Dufková, mluvčí Travel Service, který na základě codeshareové spolupráce prodává na lety ČSA letenky. Ani soukromý Travel Service podle ní nezaznamenal v souvislosti s pařížskými útoky žádný mimořádný nárůst rušení letenek.

Méně turistů do Londýna?

„Vedle propadu zájmu o Paříž bude řada klientů z důvodu bezpečnosti zvažovat také to, jestli cestovat i do dalších metropolí jako jsou Londýn nebo Madrid. Pokles zájmu naopak nepředpokládáme u blízkých okolních destinací jako Vídeň, Budapešť nebo Drážďany, kam tisíce Čechů v období adventu jezdí na vánoční trhy,“ dodala ředitelka portálu Dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Zostřené bezpečnostní opatření na pařížských letištích se podle mluvčí pražského letiště Mariky Janouškové projevilo na několikaminutových zpožděních příletů z Francie. Zvýšená bezpečnostní opatření v současnosti platí i v Praze, pro cestující je ale důležité, že tyto procedury neprodlouží čas nutný k odbavení, a není proto nutné pro příchod na letiště počítat s delší časovou rezervou, dodala mluvčí. Od středy by měly být opět památky, muzea i obchody ve francouzské metropoli otevřeny.