Burzy vyrovnaly po slabším začátku, který přišel po pátečních útocích v Paříži

Kurz eura po pátečních teroristických útocích v Paříži klesl na půlroční minimum vůči jenu a podobně se propadá i vůči dolaru. Evropské i asijské akciové trhy zaznamenaly po otevření mírný pokles, který většinou nepřetrval. Analytici odhadují, že by napětí na trzích mělo být pouze dočasné. Investoři se každopádně obrátili k jistějším položkám, a tak posiluje například zlato.

Pokles zaznamenaly po otevření evropské trhy. Evropský index FTSEurofirst 300 ztrácel v pondělí ráno 0,4 procenta. Francouzský akciový index CAC 40 vykázal propad o 0,6 procenta. Během dne se ale podařilo propad vyrovnat. „Ranní ztráty byly umazány,“ zmínil makléř Fio banky David Brzek. Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše by ale mohlo napětí ještě příští dny přetrvávat.

Očekávám, že napětí bude na trzích trvat minimálně v horizontu tohoto týdne.
Jan Bureš
hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Z jednotlivých firem se nejhůř dařilo francouzské hotelové skupině Accor, která ztrácela 6,3 procenta. Letecký dopravce Air France KLM se propadl o pět procent a správce pařížských letišť ADP o 3,8 procenta. Jediným sektorem, který po zahájení obchodování rostl, byla energetika, které pomohl růst cen ropy.

Asijský trh byl první

Asijské burzy, které otevřely mezi prvními, všeobecně oslabovaly a jejich nejširší index MSCI ztrácel v první části obchodování kolem jednoho procenta. Podobným tempem oslaboval index tokijské burzy Nikkei, i když ten negativně ovlivnily aktuální údaje o horším vývoji japonské ekonomiky, která se propadla zpátky do recese.

Pražská burza zahájila týden mírným růstem. Index PX dopoledne posílil o 0,3 procenta. Daří se především bankovním titulům. Kurz koruny vůči euru se od pátku nezměnil. Lépe než evropské trhy otevřela i burza na Wall Street, indexy rostly o desetiny procent.

Část evropských reprezentantů naznačuje jako možné řešení uzavírání hranic, omezování možností cestování a výměny pracovních sil – to je daleko podstatnější hrozba, než to, že došlo k jednomu, jakkoli hroznému, útoku.
Ivan Pilip
ekonom a bývalý ministr financí

Euro vůči dolaru ale oslabilo o půl procenta na 1,0710 dolaru a přiblížilo se minimu za šest a půl měsíce z minulého týdne. Vůči japonskému jenu evropská měna poklesla o 0,8 procenta na 130,65 jenu, což byla její nejnižší úroveň od dubna. Euro na dolar za poslední měsíc ztrácí zhruba sedm procent a jeho propad souvisí zejména s vyhlídkami na další uvolňování měnové politiky v eurozóně.

Investoři mohou vyčkávat, než se situace vyjasní

Analytici předpokládají, že investoři, zejména v Evropě, budou nyní opatrnější. „Může nastat čistě psychologický efekt, který odradí investory od větší aktivity, dokud nebude situace jasnější,“ řekl agentuře Reuters analytik firmy IG France Alexandre Baradez.

Na trzích se tak investoři soustředí na jistější položky. Podle výpočtů agentury Reuters se v úvodních deseti minutách zobchodoval desetinásobek zlata, než kolik se ho za stejný čas v průměru obchodovalo v posledních dvou měsících, a to v objemu 316 milionů dolarů. Přes jedno procento rostla i hodnota stříbra, platiny či palladia.

Prostě je štěstí, že teroristé zjevně nerozumí ekonomice. Kdyby rozuměli, patrně by neútočili v pátek večer. Během víkendu se spekulanti rozkoukali a v pondělí už reagovali s chladnou hlavou. Víkend je v případě podobných událostí vždy značně polehčující okolností.
Vladimír Pikora
hlavní ekonom Next Finance

Podle ekonomů může všeobecný charakter pátečních útoků, na rozdíl od lednových zacílených akcí v Paříži, poškodit cestovní ruch Francie, který se na výkonu její ekonomiky podílí 7,5 procenta. Málokdo ale čeká podobně výrazné dopady, jaké měly na trhy útoky teroristů na New York z 11. září 2001.

Následky útoků v Paříži
Zdroj: REUTERS/Jacky Naegelen

Více útrat za bezpečnost

V čem se ale pařížské útoky zcela jistě projeví, to jsou výdaje za bezpečnost. Páteční události patrně povedou ke zvýšené vojenské aktivitě Francie a dalších zemí na Blízkém východě, a zároveň zvýší bezpečnostní opatření na domácí půdě, což může vyvolat poměrně vysoké náklady a zatížit veřejné finance, uvedl analytik Deloitte David Marek.

Pokud se příslušným orgánům podaří uklidnit nynější situaci, která je zejména v Paříži a v celé Francii pochopitelně vyhrocená, ekonomické dopady budou zanedbatelné, upozornil ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Lze tak podle něj v takovém případě očekávat přímé náklady na francouzský HDP odpovídající nejvýše nižším setinám procenta ročního hrubého domácího produktu země.

V Paříži zabíjelo několik teroristů

Večer 13. listopadu provedlo několik osob sérii teroristických útoků v ulicích Paříže, které si vyžádaly zatím 129 mrtvých, desítky dalších ale byly po útoku v kritickém stavu. Nejvíce mrtvých za sebou útočníci zanechali v hudebním klubu Bataclan.

Během noci zemřelo také sedm atentátníků. Společný belgicko-francouzský tým pátrá po pachatelích pátečních útoků. V Belgii a ve Francii policie do pondělí zadržela 14 lidí. Zasahovali i v bruselské čtvrti Molenbeek, považované za centrum náboženských extremistů.