Cílem lídrů G20 je potírat nerovnoměrnou ekonomiku

Lídři dvaceti velkých světových ekonomik slibují použít všechny nástroje ke zvládání nerovnoměrného hospodářského růstu. Navrhli to pro komuniké skupiny G20. Spojené státy, Rusko, Čína a další vyspělé a mladé tržní ekonomiky mají do pondělí diskutovat v tureckém přímořském rezortu u města Antalya o podpoře globálního růstu. Většinu ekonomických debat zastínily páteční teroristické útoky v Paříži.

Společné prohlášení lídrů G20 se týká problému nervozity na finančních trzích. Proto zdůraznili, že rozhodnutí vedoucích činitelů je třeba „opatrně kalibrovat" a jasně komunikovat. Zároveň se věnovali uprchlické krizi a jejímu rozsahu a shodují se, že zátěž musí sdílet všechny státy. K tomu mají sloužit různé prostředky, včetně přerozdělování běženců a další formy humanitární pomoci. Návrh zdůrazňuje i význam politického řešení. Konečná verze prohlášení se čeká v pondělí.

Středomořským městem Antalya nedaleko samotného místa konání summitu dnes na protest proti G20 demonstrovalo zhruba 500 mladých lidí patřících k tureckému nacionalistickému sdružení. Protestující odsuzovali americké intervence na Blízkém východě. Policie zadržela čtyři demonstranty, kteří chtěli lídrům předat dopis. Vlastní demonstraci v centru města uspořádali příslušníci etnické ujgurské menšiny v Turecku, a to na protest proti čínskému zacházení s touto muslimskou menšinou.

Čínský prezident Si Ťin-pching je mezi účastníky summitu, stejně jako jeho americký protějšek Barack Obama. Ten si v úvodu summitu potřásl rukou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Oba lídři spolu během tradičního společného focení také prohodili pár slov. Podle živého přenosu ze summitu spolu neformálně hovořili i na okraj setkání, není ale zatím jasné o čem a jak dlouho. Vztahy obou zemí jsou na bodu mrazu a oficiální schůzka obou politiků se neplánuje.