Ceny na Slovensku dále klesají, deflace pokračuje

Bostl: Číslo se rapidně měnit nebude (zdroj: ČT24)

Spotřebitelské ceny na Slovensku dál klesají, v říjnu se meziročně snížily o šest desetin procenta. Tempo deflace se tak prohloubilo ještě víc, než očekávali analytici. Ti počítali s propadem o půl procenta, stejně jako v září. Zboží a služby nepřetržitě zlevňují od konce loňského roku. Podle prognózy Slovenské centrální banky se země vrátí k inflaci v roce 2016.

Tempo deflace na Slovensku dosáhlo podle slovenského statistického úřadu svého maxima nejméně za poslední dva roky. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny zvýšily v říjnu o 0,1 procenta po zářijovém poklesu o 0,3 procenta.

Pokles má podle analytiků dva zásadní důvody. „Jeden z nich jsou nízké ceny energií, které už tři roky klesají. A druhým je nízká investiční aktivita firem, která se  projevuje hlavně v pozvolném růstu zaměstnanosti, což znamená méně nových pracovních míst, menší příjmy obyvatelstva a menší náklady na spotřebu, takže není důvod pro růst cen,“ vysvětluje makroekonom společnosti Colosseum František Bostl.

A dá se podle něho říci, že bez intervence ECB a nějaké změny v investiční aktivitě firem a obyvatelstva se toto číslo rapidně měnit ani nebude.

Spotřebitelské ceny klesají již od konce roku 2014

Spotřebitelské ceny na Slovensku nepřetržitě klesají od konce loňského roku, země ale byla v deflaci už i větší část minulého roku. Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a firmy k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost.

Slovenská centrální banka (NBS) v poslední prognóze na konci září výhled deflace na tento rok zhoršila. K inflaci se země podle NBS vrátí v příštím roce, tempo růstu spotřebitelských cen by ale mělo být pomalejší, než centrální banka původně čekala.