Soud v Düsseldorfu zamítl požadavek Lufthansy, aby zakázal stávku

Největší německé aerolinky Lufthansa ve středu kvůli stávce palubního personálu zrušily 930 letů, ve čtvrtek jich odvolají 933. Stávka by tak měla ve čtvrtek zasáhnout zhruba 107 tisíc cestujících, uvedla společnost. Aerolinky ve středu neuspěly u soudu v Düsseldorfu, kde se snažily dosáhnout zákazu dalších stávkových akcí. Protest tak může pokračovat neomezeně na všech německých letištích. Stávka by měla trvat do pátku.

Vedení Lufthansy teď nabízí odborovému svazu UFO jednání přes prostředníka, jak vyřešit spor o pracovní podmínky a mzdy.

Lufthansa v úterý uspěla u soudu v Düsseldorfu s požadavkem na zrušení stávky, rozsudek se ale vztahoval pouze na úterní lety z tamního letiště. Ve středu ale soud zamítl další stížnost aerolinek, které chtěly prosadit úplný konec stávkových akcí v Düsseldorfu.

Už v noci na středu Lufthansa neuspěla v dalším soudním sporu, který vedla s odbory před soudem v Darmstadtu. Tamní soudce rozhodl, že stávka stevardů a letušek je legální a odbory v ní mohou pokračovat až do plánovaného ukončení těchto akcí, což je v pátek.

Stávka způsobí Lufthanse škody desítky milionů eur

Stávka se tak může stát nejdelší v dějinách Lufthansy a způsobí aerolinkám škody v řádu desítek milionů eur. Od minulého pátku, kdy stávka začala, bylo do středy zrušeno 2800 letů.

Svaz UFO chce od středy do pátku stávkovat na všech dálkových a středně dlouhých letech Lufthansy, a to na všech třech domovských letištích společnosti, tedy ve Frankfurtu, Mnichově i v Düsseldorfu.

Stávka komplikuje i spojení z Prahy

Zrušeny byly i tři středeční pravidelné lety z Prahy do Frankfurtu a čtyři v opačném směru. Kromě toho byl zrušen odpolední let z Prahy do Mnichova a totéž se týká i odpoledního letu z bavorské metropole do Prahy.

Na čtvrtek Lufthansa zrušila všechny lety mezi Prahou a Frankfurtem a jeden zpáteční let mezi Prahou a Mnichovem, sdělila mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková. V případě spojení s Mnichovem jde o let s příletem do Prahy ve 12:20 a s odletem ve 13:00.

Darmstadtský soud se podle agentury DPA původně pokoušel dostat obě strany sporu za jednací stůl. Soudce Rainer Lösch ovšem s návrhem na uspořádání schůzky a okamžité zastavení stávky nepochodil. Soud v Darmstadtu v noci na středu konstatoval, že odbory cíl stávky dostatečně vysvětlily.

Předmětem sporu je penzijní program

Odboráři se s vedením Lufthansy přou mimo jiné o penzijní program, který společnost stevardům a letuškám poskytuje. Vedení Lufthansy nyní nabídlo svazu UFO jednání přes prostředníka, na kterém by se měly vyjasnit sporné body a najít kompromis. „Nabídku na zprostředkované rozhovory jsme poslali svazu UFO už v úterý, zatím jsme na ni nedostali odpověď," uvedly aerolinky v tiskovém prohlášení.

Šéf Lufthansy Carsten Spohr ale v televizi n-tv prohlásil, že firma bude pokračovat v reformě, která by měla vést ke snížení provozních nákladů. Společnost podle něj nemá na vybranou, pokud chce obstát v konkurenci s ostatními leteckými dopravci. Pokud to bude nutné, jsou podle Spohra aerolinky připraveny i na další stávky, přestože se jim snaží vyhnout.